Opozarjajo, "da takšne grožnje nasprotnikom projekta TEŠ 6, ki pripadajo organizacijam in posameznikom civilne družbe, ne predstavljajo moči argumenta, temveč argument moči." Najbolj aktivnim udeležencem te razprave pa, pravijo, grozijo z odškodninskimi tožbami. "Za demokratično družbo je takšen strah pred argumenti nesprejemljiv, toliko bolj, če prihaja od gospodarske družbe, ki je posredno v celoti v lasti države." Odzivajo se na navedbe v pismu, da je sklicevanje na metodologijo, ki je podlaga poročilu 'Družbeni strošek energije iz Šoštanja' zgrešeno in da ugotovitve iz poročila ne predstavljajo uradnega mnenja Evropske komisije oz. drugih organov Evropske unije.

TEŠ odgovarja: Greenpeace zavaja in ustrahuje celotno slovensko javnost

"Evropska agencija za okolje (EEA) je agencija Evropske unije. EEA je novembra 2011 izdala poročilo 'Razkrivanje stroškov onesnaževanja zraka iz industrijskih objektov v Evropi.' Poročilo 'Družbeni strošek energije iz Šoštanja' temelji v popolnosti na isti metodologiji." Vse vnesene emisijske vrednosti, pravijo,
so pridobljene iz javno dostopnih podatkov na spletni strani TEŠ. "Niti poročilo niti spremljajoči dokumenti v nobeni besedi ne omenjajo, da gre za uradno mnenje Evropske komisije oz. drugih organov Evropske unije. Evropska agencija za okolje je samostojna inštitucija z mednarodnim ugledom in zaupamo lahko, da v svojih poročilih uporablja preverjene in verodostojne metodologije." Evropska agencija za okolje je pomemben vir informacij za vse, ki se ukvarjajo z razvojem, sprejemanjem, izvajanjem in ocenjevanjem okoljske politike.

Vse organizacije koalicije Ustavimo TEŠ6 poudarjajo, da ne nameravajo prenehati s svojim udejstvovanjem v kampanji. Opozarjajo še, da onesnaženje zraka zaradi kurjenja lignita v Šoštanju ni omejeno samo na Šaleško dolino, temveč tako kot škoda, nastala narodnemu gospodarstvu zaradi nadaljnjega kurjenja lignita, pada na pleča vseh davkoplačevalcev.

"Čas je, da se začnemo pogovarjati o ugotovitvah poročila, ne pa toliko o tem ali mu verjamemo ali ne," zaključujejo v pismu.

Simon Tot prek odvetniške družbe Čeferin grozi s tožbo aktivistom proti TEŠ 6

V četrtek protest pred DZ

Pobuda Še je čas! v četrtek 21. junija ob 8.45 organizira protestni shod. Shod pred Državnim zborom bo organiziran v času, ko bo Odbor za finance in monetarno politiko Državnega zbora odločal o morebitni podpori državnemu poroštvu za projekt TEŠ 6. "1.320 glinenčkov, ki simbolno ponazarjajo vsaj 1.320 naših sodržavljanov, ki jim bo tekom 40 let obratovanja življenje vzel TEŠ 6, in ostali zbrani bomo pred Državnim zborom izrazili svoje nasprotovanje poroštvu," so zapisali v sporočilu za javnost.