“Če bi danes govoril o konkretnih rešitvah, bi bila čez dve uri novinarska konferenca sindikatov, ko pa se nekdo o nečem javno opredeli, se o tem težko pogaja,” je med obiskom Združenja delodajalcev Slovenije (ZDS) včeraj povedal minister Vizjak.

“Kar naprej poslušamo, kako so plače pri nas nizke. Toda pri nas ima delodajalec cel kup izdatkov, ki se pri primerjanju plač ne upoštevajo in jih naši konkurenti v Avstriji in Nemčiji nimajo,” je povedal predsednik ZDS Milan Lukić, a dodaja, da njihove ukinitve v združenju sicer ne zahtevajo.

Če ne upoštevamo dodatkov, se bruto plača v Sloveniji po podatkih Statističnega urada Slovenije v tem letu giblje med 1.526 in 1.529 evrov bruto, neto plača pa med 991 in 993,53 evra. Avstrijski statistični urad za obdobje leta 2010 podaja podatke o mediani bruto plači pri 24.516 letno, kar zaradi izplačane 13. in 14. plače pomeni približno 1.751 evrov mesečno, mediana neto dohodek letno pa je znašal 18.366 evrov oziroma 1.309 evrov mesečno. Povprečni bruto dohodek je v Avstriji v letu 2010 znašal 28.715 evrov letno.

Minister Vizjak je med obiskom ZDS povedal tudi, da se namerava vlada hkrati pogajati glede sprememb zakona o delavnih razmerjih in pokojninski reformi, saj minister ugotavlja, da se je lažje pogajati, če je na mizi več zadev. “Osnutek bo to, kar je bilo v zakonu, ki je padel na referendumu, usklajeno. Kar ni bilo, pa bomo poskušali uskladiti,” je pojasnil.