Organizacija Greenpeace je v pred tednom dni predstavljeni raziskavi o posledicah kurjenja lignita v Šoštanju ugotovila, da bo obratovanje šestega bloka Teša povzročilo vsaj 33 smrtnih žrtev na leto oz. vsaj 1320 smrti v njegovi 40-letni življenjski dobi. Gre za zelo konkretne številke, izračunane na življenje natančno, ki pa nimajo znanstvene podlage, so nedokazane in nedokazljive, so v ponedeljek sporočili iz Teša.

Zaradi resnosti obtožb so se v Tešu obrnili na odvetniško pisarno, da prouči navedeno in hkrati opozori nevladno organizacijo, da bodo v primeru nadaljnjega širjenja takšnih informacij primorani iskati ustrezno pravno varstvo na sodišču. Ob tem poudarjajo, da ne gre za ustrahovanje, nasprotno: njihova pravica do opozarjanja na različne probleme je legitimna, a do meje, ki ločuje resnico od neresnice.

Spomnimo: Simon Tot prek odvetniške družbe Čeferin grozi s tožbo aktivistom proti TEŠ 6.

Ob tem se v Tešu sprašujejo, koliko je za Greenpeace vredno človeško življenje, da o njem tako podcenjujoče in laično špekulira. "Gre za hude obtožbe organizacije Greenpeace, ki ne le negativno vplivajo na projekt in povzročajo potencialno gospodarsko škodo družbi Teš in celotni skupini HSE, temveč zavajajo in ustrahujejo celotno slovensko javnost," so še zapisali.

V Šaleški dolini se že vse od konca 80. let prejšnjega stoletja opravljajo raziskave in meritve vpliva Teša na okolje. Vplivi na okolje, ki bi bili kritičnejši od ostalih regij v Sloveniji, niso bili zaznani, pravijo v Tešu.