Izkupiček je namreč namenjen Fundaciji Vincenca Drakslerja, ki jo je v Švici živeči Kranjčan ustanovil s svojimi prispevki. Tudi letos je prispeval 25.000 evrov za županov tek, ki je fundaciji skupno prinesel 35 tisočakov.

Gregor Tomše je že dobrega pol leta edini zaposleni v fundaciji: "Letni proračun je letos okoli 60.000 evrov. Moja neto plača je 1400 evrov, bruto pa okoli 2500 evrov," nam je potrdil generalni sekretar fundacije, nad katero bedi upravni odbor, ki ga vodi vodja oddelka za družbene dejavnosti MO Kranj Nada Bogataj Kržan. Tomše je mestni svetnik vladajoče SDS, prej pa je bil direktor invalidskega podjetja v Centru slepih in slabovidnih Škofja Loka.

Edini kandidat?

Najbolj zanimivo je, da je bil na javnem razpisu Tomše edini kandidat. "Res je. Služba je za zdaj za eno leto in mislim, da zato ni bilo prijav. Obenem pa je njegova naloga ustanovitev socialnega podjetja, v katerem bi zaposlili zdravljene odvisnike. To, da je bil izbran mestni svetnik, se mi ne zdi čudno," trdi Nada Bogataj Kržan. Gregor Tomše je tako izpolnjeval pogoje (za sekretarja je bila zahtevana sedma stopnja izobrazbe...) in zdaj ustanavlja podjetje, ki pa ni ravno v duhu začetka fundacije Vincenca Drakslerja.

Odšli iz uprave

Mile Hodnik je bil dolgoletni član uprave, a je iz nje odšel. "Meni se zdi, da podjetništvo v taki obliki ni ravno povezano z izročilom fundacije, zato smo nekateri iz uprave preprosto odšli. Ostala je gospa Bogatajeva in zdaj pač fundacija dobiva novo vsebino. Sam sem jo videl kot vir pomoči odvisnikom, ampak - lahko je tudi drugače," pravi eden najbolj izkušenih pri problematiki odvisnosti na Gorenjskem, ki sicer vodi Center za pomoč, terapijo in socialno rehabilitacijo zasvojenih pri kranjskem centru za socialno delo.

Gregor Tomše deluje v Pristavi pri Tržiču, kjer je Fundacija Vincenca Drakslerja skupaj z drugimi partnerji in veliko pomočjo dobrotnika iz Švice odprla center za vključevanje zdravljenih odvisnikov v družbo. V njem je prostora za deset oskrbovancev, trenutno jih je osem. "Vsi bi se lahko zaposlili v našem socialnem podjetju, ki bo temeljilo na sodelovanju s Komunalo Kranj. Ljudje med odpadki puščajo tudi povsem uporabne predmete, ki bi jih tu obnovili in dali na trg," pravi Tomše, ki računa, da bo socialno podjetje kmalu zaživelo.

Poleg Tomšeta je zadnje čase kar nekaj mestnih svetnikov imelo "srečo" na razpisih za razne občinske službe. Tako je svetnik SDS Darko Jarc najprej sklenil nezakonito pogodbo za svetovanje z županom Mohorjem Bogatajem, ki je bila v navzkrižju interesov. Ko jo je moral prekiniti, ga je Bogataj imenoval za podžupana. Mestna svetnika SD Beno Fekonja in Evstahij Drmota sta dobila službo v Komunali Kranj, Drmota je postal direktor. Ko je iskal svojega pomočnika, je bil med okoli sto kandidati na razpisu najboljši njegov kolega, mestni svetnik SDS Jure Kristan. Ne gre prezreti, da je predsednik Stranke za napredek KS, ki je župana Mohorja Bogataja kandidiral na volitvah, Jože Lombar velik poslovni partner MO Kranj pri javnih parkiriščih. Prav vsa imenovanja, pogodbe in razpisi za zaposlitve so seveda formalno čisti postopki, ki pa se pogosto odvijejo "po pričakovanjih".