"Šlo je za enak model novih kopalk podjetja Speedo kot na evropskem prvenstvu. Po takratnem zapletu so me v Londonu natančno izmerili, zato sem dobil kopalke z novo številko. Rekli so, da se ne bodo več trgale, a spet so se. Ponovno se mi je to dogodilo pred startom na 100 prsno. Tokrat so se strgale, ko sem jih oblačil, na evropskem prvenstvu pa tik pred startom. Zdaj sem na srečo lahko še pravočasno zamenjal kopalke," je težave iz Zagreba opisal Damir Dugonjić, ki bo zdaj resno premislil, ali bo še oblekel nov model: "V novih kopalkah bi zelo rad plaval, a tveganje je preveliko. Res ne bi rad, da se strgajo tudi na olimpijskih igrah. Nove kopalke so boljše, toda nisem povsem prepričan, ali bodo zdržale."

S tovrstnim novim modelom kopalk plava malo plavalcev. "V finalu evropskega prvenstva nisem videl nobenega," je dejal Dugonjić. Bolj so v uporabi onkraj Atlantskega oceana, v Združenih državah Amerike, a tudi tam imajo težave. "Enak model uporablja soplavalec iz univerze Berkeley, kateremu so se prav tako že strgale," je razkril trenutno najboljši slovenski plavalec.

Dugonjić je sicer v novih kopalkah želel plavati predvsem zato, ker se v njih bolje počuti. Ostalih prednosti naj ne bi bilo. "Razlika ni v času, če sploh, ampak v počutju. Zdaj smo plavalci omejeni, saj imamo lahko kopalke samo od kolen do pasu, narejene pa morajo biti iz tekstila. Prejšnje so bile iz gume, ki so bile visokotehnološke, in so te držale na vodi. V novih kopalkah sem se predvsem dobro počutil v prsnem slogu, ker so me stisnile v bokih in so držale boke na vrhu vode," je razložil visokorasli plavalec iz Raven na Koroškem.

Pred olimpijskimi igrami ga čakata le še dva tedna napornih treningov, nato pa bo začel stopnjevati formo do vrhunca sezone v Londonu. Zadnje štiri tedne bo skušal predvsem izkoristiti za čim boljši počitek. "Zdaj bom treniral v Kopru, kajti zelo rad plavam blizu morja. To mi pomaga, predvsem psihološko, da se spočijem in da se osredotočim samo na plavanje. Za višinske priprave se nisem odločil, saj sem letos imel že dvoje tovrstne priprave. Tega je bilo dovolj, zdaj se moram predvsem sprostiti in uživati v plavanju," je Dugonjić zaključil pogovor.