Ljubljana V okviru Festivala mlade neuveljavljene poezije in drugih umetnosti bo nocoj v Menzi pri koritu nastopila ameriška glasbenica Julia Holter, ki je lani zbudila pozornost ljubiteljev eksperimentalne in avantgardne glasbe z albumom Tragedy (Leaving Records, 2011). Tudi z letos izdanim, drugim albumom Ekstasis (RVNG, 2012) je požela pozitivne odzive in primerjave z glasbenicami kot so Laurie Anderson, Julianna Barwick, Kate Bush, Joanna Newsom in Grouper.

Julia Shammas Holter je odraščala v glasbeni družini in dolga leta študirala klasični klavir. Načrte, da bi postala klasična koncertna pianistka, je v najstniških letih opustila, saj je spoznala, da na tem področju nima bleščeče prihodnosti. Glasba je kljub temu ostala njen gonilni interes in posvetila se je študiju kompozicije, pozneje pa diplomirala iz elektronske glasbe na CalArts (California Institute of the Arts). Četudi priznava, da se je med študijem veliko naučila, jo je rigidno akademsko okolje pri ustvarjanju omejevalo. Veliko raje se je posvečala samostojnemu raziskovanju zvokov, snemalnih postopkov in snovanju lastne glasbe. Pri tem izkorišča svoje pianistične veščine, poznavanje teorije, znanje, ki ji ga je prinesel študij elektronske glasbe in seveda svojo pop senzibilnost.

Po izdaji prvih demo posnetkov in sodelovanju pri nekaj kompilacijah je lani pri založbi Leaving Records izdala konceptualni albumski prvenec Tragedy, atmosferično, s terenskimi posnetki opremljeno interpretacijo Evripidove tragedije o Hipolitu, ki jo odlikuje svojevrsten spoj glasu ter raznih elektronskih pripomočkov in inštrumentov (harmonija, violončela, saksofona). Na nadaljevanje ni bilo treba čakati dolgo, saj je marca letos pri založbi RVNG izšel njen drugi album Ekstasis. BBC Music je o njem zapisal: "Osvežujoče in vznemirljivo je slišati izvajalko, ki je tako intenzivno predana raziskovanju novih področij." nr