"Smo 12-članska družina, dva odrasla in deset otrok. Zaposlen sem samo jaz, soproga je invalid tretje kategorije, eden od otrok ima posebne potrebe, nam pa je grozilo, da bi nam ta teden, če denarja še ne bi dobili, odklopili elektriko in plin," je ogorčen Tomažič, ki je zaposlen kot mejni policist na mejnem prehodu Starod, kamor se tudi vsak dan vozi na delo.

Denar v nekaj minutah na računu

"Ne morem razumeti, da ima naša država denar za NLB, Slovenske železnice in še marsikaj, za naše otroke pa ne," je razočaran Tomažič. Kot je dejal, je vlogo oddal že v začetku aprila, pravočasno torej, v začetku junija pa mu je bila izdana tudi odločba, ki je prejšnji teden postala pravnomočna. Denarja pa kljub zagotovilu ni bilo in bal se je, da ta mesec ne bo zmogel poravnati položnic. Zato je včeraj osebno obiskal ptujski center za socialno delo in po posredovanju pri pristojnih v nekaj minutah na račun le dobil nakazanih 1447 evrov otroškega dodatka. Toliko je prejemal tudi že prej in po novem ne dobi nič več in nič manj. A če bi ta denar prejel šele prihodnji mesec, bi to lahko imelo posledice. "Država si namreč lahko marsikaj privošči, mi, navadni državljani pa seveda ne. In če ne bi plačal položnic, ne vem, kaj bi bilo," pravi Tomažič.

Veliki zaostanki v severovzhodni Sloveniji

In kje se je zataknilo, da bi družina ta mesec skoraj ostala brez denarja? Direktor Centra za socialno delo Ptuj Miran Kerin pravi, da vloge družin z več otroki rešujejo prednostno, a se vsega ne da rešiti pravočasno. "Konkretno v tem primeru smo morali počakati na podatke z Dursa za minulo leto, kar smo gospodu Tomažinu tudi pojasnili, ko je pred kakšnim mesecem preverjal, kaj je z njegovo vlogo. In takoj ko smo podatke dobili, smo jih vnesli in tudi izdali odločbo. Žal pa smo zamudili rok, po katerem bi lahko denar dobili nakazan po redni poti, torej še ta mesec, in bi se izplačilo premaknilo v julij, ko bi prejeli hkrati tudi poračun za mesec junij," pojasnjuje Kerin. In doda, da so včeraj, ko se je gospod oglasil pri njih, zadevo obravnavali individualno in jo rešili, kot je dejal, po "zdravi kmečki pameti".

Dodal je še, da novi sistem onemogoča hitro reševanje vlog. "Trenutno imamo s strani države navodilo, da do konca meseca izdamo vse odločbe za varstvene dodatke in državne pokojnine, kar pomeni, da imajo te vloge prednost. Zaposleni so preobremenjeni. Problem je toliko večji, saj je v našem delu države največ upravičencev do socialnih transferjev in s tem tudi največ zaostankov," pravi Kerin. Ljudje pa so bili vajeni, da so zadeve reševali takrat, ko so se na centru zglasili osebno. Zdaj to, zaradi računalniškega sistema in bank, ki so si za reševanje prav tako vzele tri dni časa, ni mogoče. Po Kerinovi oceni imajo na Ptuju v tem trenutku še dobro tretjino neizdanih odločb za različne socialne transferje.