V (moškem) cestnem kolesarstvu spada Slovenija v širši svetovni vrh. S Španijo, Italijo, Belgijo, Avstralijo, Veliko Britanijo, Nizozemsko, Švico, ZDA in Francijo se ne more primerjati. "Po nacijah se vrtimo okoli 15. mesta. Imamo šest kolesarjev v elitnih ekipah. Trije so ob upoštevanju forme in zdravja sposobni največjih dosežkov vsakodnevno. Več ne zmoremo. Glede potenciala, ki ga imamo, smo tam, kjer smo," ocenjuje Hvastija. Slovenija je v krogu teh držav: Nemčija, Danska, Norveška, Kazahstan, Rusija, Slovaška, Kanada, Češka, Portugalska, Irska, Kolumbija.

Pravkar končana dirka Po Sloveniji je bila parada na domačih cestah. "Smo blizu, če gledamo rezultate, pa tako daleč. Odvisno od pogleda. Marsikdo bi dobil občutek, da se ne znam peljati s kolesom," je pripomnil Vlado Kerkez, kolesar Save, član ene od treh domačih profesionalnih ekip. Kolesarji Adrie Mobil, ki sodijo nekako med trideset najboljših ekip na svetu in so najmočnejša ekipa v širšem prostoru, so bili z Markom Kumpom blizu etapne zmage v Novem mestu, s Tomažem Nosetom med deseterico. Najboljšega "konja" Kristijana Đuraseka je ustavil padec. Oslabljeni kolesarji Save so bili z Lukom Mezgecem najbližje ekipam ProTour v Metliki. Mladi kolesarji Radenske so dokazali, da se lahko postavijo tudi proti starejšim. "Ozaveščeni ljubitelji kolesarstva že vedo, kaj je rezultat. Cenijo tudi to, da se pokažeš z akcijo, trudom," meni Andrej Hauptman, tretji z večne lestvice vseh časov. "Če prihaja v Slovenijo tako močna zasedba, je to dobro. Za kolesarje slovenskih klubov malo manj, saj se težje pokažejo, a po drugi plati vsak uspeh odtehta in še zmaga je ostala doma s Korenom in Brajkovičem," pravi Hvastija.

Treba je nanizati še nekaj pomembnih plati. Mlada reprezentanca do 23 let, ki jo vodi prav Hvastija, se skoraj redno uvršča med pet najboljših v Pokalu narodov. Zanimivo, da Kolesarska zveza Slovenije z marketinško dejavnostjo priskrbi le štiri odstotke sredstev. Prevlado imajo klubi, zveza je bolj servis za velike akcije. Ob tem se kriza čuti. KK Perutnina Ptuj nima več moštva. S težavami se ubadajo v Kranju. Tradicionalna VN Kranja letos ne bo več sodila v niz mednarodnih dirk prve kategorije UCI, pač pa bo izvedena konec julija v bolj revijalnem slogu. Ob tem je Bojan Udovič, ki pripravlja VN Šenčurja, razkril, da bo prihodnje leto njihova dirka dobila status UCI, poglobilo pa se bo tudi sodelovanje v avstrijskem pokalu Tchibo.

Mladi kolesarji imajo v Sloveniji sicer lepo zapolnjen koledar, klubska scena pa je že dolga leta osnovana na istih okoljih (Adria Mobil Radenska, Sava, Hit Gorica, Bled). Štajerske in Prekmurja skoraj ni več. Poseben primer je KK Bled, kjer je tradicijo pomagal obdržati s pokroviteljstvom kar Grega Bole. Poteza, vredna pohvale. "Slovenski kolesarji smo dobri zato, ker se ne delamo frajerje, pač pa garamo," meni Grega Bole. To je pojasnilo, ki ima težo.