A ker je vse več filmov mogoče predvajati le še v digitalni obliki, teh v takih dvoranah ni mogoče gledati. Prav vse razen kina Dvor so namreč opremljene z analognimi projektorji, na katerih se dobesedno še vedno vrti filmski trak s koluta na kolut.

Za zdaj je kakih 20 odstotkov filmov mogoče dobiti izključno v digitalni obliki, ta delež pa skokovito raste. Za male kinematografe bi bil prehod v digitalni filmski svet še toliko bolj pomemben, saj bi le tako lahko držali korak z velikimi centri, kjer najbolj popularne filme vrtijo tudi nekaj mesecev prej, preden lokalni kini dobijo svoje analogne kopije. Takrat pa si večina ljubiteljev filmov novosti na velikih platnih že ogleda in obisk je temu primerno manjši. V Evropi je že polovica vseh kinodvoran opremljenih z digitalnim projektorjem, pri nas zgolj 17 odstotkov... "Že pred dvema letoma je ministrstvo za kulturo obljubilo sofinanciranje digitalnih projektorjev. Polovico bi dala država, polovico občine, v katerih kulturne ustanove delujemo. Seveda od obljub ni bilo nič, zdaj se dogovarjamo, da bi sofinanciranje morda lahko začeli prihodnje leto," je dejal direktor Linhartove dvorane v Radovljici Jakob Jaša Kenda. Tovrstna naprava stane okoli 70.000 evrov, polovica tega bo velik zalogaj tudi za občine. V Radovljici problem digitalne projekcije za zdaj rešujejo z "malo boljšim domačim kinom" oziroma HD-dvoranskim projektorjem, ki so ga kupili za 12 tisočakov. Potrebovali bodo tudi novega analognega za 15 tisočakov, saj je sedanji, ki se tedensko kvari, star 44 let.

V Radovljici bodo tudi letošnje poletje poskrbeli za kino pod zvezdami. V letnem kinu na terasi radovljiške graščine si bo mogoče ogledati enajst filmov, od lanskih uspešnic kot Nanga Parbat in Pisma sv. Nikolaja do bolj umetniških filmov. V dvorani pa bo vsak konec tedna na voljo otroški oziroma mladinski film.

Linhartova dvorana je imela lani sicer 300.000 evrov prihodkov, polovico so ustvarili na trgu, polovica je delež občinskega proračuna. Imeli so za četrtino več obiskovalcev gledaliških predstav in že zdaj, pred poletnim vrhuncem, že 20 odstotkov več obiskovalcev kino predstav kot v celi lanski sezoni. Več težav je z glasbenim programom, saj v Radovljici ugotavljajo, da lahko domačine privabijo le z lokalnimi glasbenimi skupinami.