Nižja stopnja brezposelnosti je predvsem posledica večjega števila delovno aktivnih moških in obenem manjšega števila registriranih brezposelnih moških. Stopnja brezposelnosti za moške je bila 11,3-odstotna, kar je 0,3 odstotne točke manj kot marca.

Število delovno aktivnih in registriranih brezposelnih žensk je glede na marec ostalo skoraj nespremenjeno. Stopnja registrirane brezposelnosti za ženske je bila aprila 12,4-odstotna, 0,1 odstotne točke nižja kot mesec prej.

Najvišja stopnja registrirane brezposelnosti je bila v pomurski statistični regiji (17,3 odstotka), najnižja pa v gorenjski statistični regiji (8,7 odstotka).

Delovno aktivnih 2400 oseb več kot marca

Delovno aktivnih je bilo 816.919 oseb, kar je okrog 2400 oseb oz. 0,3 odstotka več kot marca in za 1,2 odstotka manj kot aprila lani. Število delovno aktivnih sicer postopno narašča že od januarja letos, ugotavlja statistični urad. Aprila se je število delovno aktivnih moških povečalo za okoli 1800, število delovno aktivnih žensk pa za 600.

Število delovno aktivnih se je aprila najbolj povečalo v podravski statistični regiji (za 814 oseb), najbolj znižalo pa v obalno-kraški statistični regiji (za 212 oseb). Sicer se je število delovno aktivnih rahlo znižalo le še v jugovzhodni Sloveniji, v vseh ostalih statističnih regijah pa je naraslo.

Aprila je bilo zaposlenih 723.005 oseb kar je na ravni marca in odstotek manj kot aprila lani. Število samozaposlenih se je glede na marec povečalo za 2,3 odstotka na 93.914, s čimer je bilo za 2,6 odstotka nižje kot aprila lani.