McCartney je za svoje delo v glasbeni industriji prejel več nagrad Grammy, je avtor ali soavtor več kot 50 uspešnic, ki so na mednarodnih lestvicah kotirale med prvim in desetim mestom, kar je največ med vsemi skladatelji na svetu. Skupaj z Johnom Lennonom sta za skupino The Beatles napisala večino skladb. Pesmi, katerih avtor je samo McCartney pa so Can't Buy Me Love, Hello Goodbye, Hey Jude, Let It Be in druge.

Ko je sredi sedemdesetih let skupina razpadla, so člani odšli vsak po svoji glasbeni poti, McCartney pa je bil med njimi najbolj uspešen. Kot samostojni glasbenik je izdal več kot 30 albumov in drugih glasbenih kompilacij.

Skladba Yesterday, ki jo je McCartney napisal za Beatle velja za pesem, ki je zaživela v največ priredbah na svetu, igralo jo je okoli 2.200 glasbenikov. Glasbenik, njegov glavni inštrument je bas kitara, poleg pop glasbe ustvarja še glasbo za filme, klasično in elektronsko glasbo. Je velik aktivist v boju za pravice za živali, glasbeno izobrazbo in proti revščini. Je med najbogatejšimi Britanci, njegovo premoženje je bilo v letu 2010 ocenjeno na 475 milijonov funtov (588 milijonov evrov).

McCartney se ne namerava upokojiti

Glasbenik, ki je na koncertu ob jubileju britanske kraljice Elizabete II. ob 60. obletnici prevzema britanske krone razgibal množico poslušalcev in ki bo naslednji mesec nastopil na koncertu ob odprtju olimpijskih iger v Londonu, ne kaže znakov, da se namerava upokojiti.

"Zakaj bi se upokojil, če pa resnično uživam v tem," besede te britanske glasbene legende po britanski glasbeni reviji Mojo povzema francoska tiskovna agencija AFP. "Ljudje mi pravijo: 'Tako trdo delate.' Jaz pa pravim: 'Ne delamo trdo, igramo glasbo'," dodaja McCartney.

Ko je poskakoval po odru v senci Buckinghamske palače v začetku meseca, vsekakor ni izgledal kot človek z osmimi vnuki. Morda je k njegovemu mladostnemu videzu pripomogel tudi njegov tretji zakon z ameriško dedinjo Nancy Shevell, s katero se je poročil oktobra, in sicer po grenki ločitvi od nekdanje manekenke Heather Mills leta 2008.

Beatles najbolj prodajani band vseh časov

McCartney, Lennon, George Harrison in Ringo Starr so postali sinonim za vreščeče oboževalke, tipične frizure in stil oblačenja. Ena kultnih podob četverice je zagotovo ta, ko prečkajo cesto na prehodu za pešce na londonski Abbey Road. Beatli so bili eden najbolj vplivnih fenomenov svojega časa, pa tudi najbolj prodajani band vseh časov.

Danes je od slavne četverice poleg McCartneyja živ le še Ringo Starr. Lennon je bil leta 1980 ustreljen v New Yorku, Harrison pa je umrl za rakom leta 2001.