Kot je Mesojedec povedal za STA, je največje novomeško in dolenjsko romsko naselje Žabjak nelegalno zgrajeno na zemljiščih, ki so last ministrstva za obrambo. Ker se to na vztrajne pozive RCI za ureditev stanja v Žabjaku ne odziva in po njihovem mnenju v navedenem primeru z državno lastnino slabo gospodari, so ga pred tednom ovadili novomeškemu tožilstvu, je pojasnil.

Dolenjska RCI je tudi oblikovala svoj predlog 20-letnega reševanja problematike omenjenega naselja, po katerem bi na državnem zemljišču namesto napovedane legalizacije z državno in občinsko pomočjo po vzoru podobnih ameriških naselij postavili mobilne hiške in vanje naselili romske družine. V naselju bi tudi uredili vso infrastrukturo, Romi pa bi hiške lahko odkupili, če bi tako želeli, je dejal Mesojedec.

Z navedenim bi se stanje v naselju uredilo, njegovi prebivalci pa bi živeli v urejenih razmerah in se lahko tako hitreje vključili v družbo, ali pa se iz Žabjaka odselili, je dodal Mesojedec in hkrati opozoril, da predloga RCI ni nihče obravnaval ali upošteval.

Namesto tega bi radi občina in država nadaljevali z legalizacijo Žabjaka, ki pa se ji bodo člani RCI uprli z blokado nekaterih novomeških krožišč v času prometnih konic. Če bo potrebno, nameravajo vztrajati tudi več tednov, je še povedal Mesojedec.