Napoved morajo vložiti tisti, ki so prejeli dohodke, od katerih se plačuje dohodnina, ki presegajo 3143,57 evrov, pokojnino, od katere je bila obračunana in plačana akontacija dohodnine, pokojnino, pri tem pa so pri akontaciji dohodnine uveljavljali posebno olajšavo za vzdrževane družinske člane, ali pokojnino, od katere ni bila obračunana in plačana akontacija dohodnine, vendar so poleg tega prejeli dohodke (od katerih se plačuje dohodnina), višje od 80 evrov.

Obrazec napovedi za odmero dohodnine je dostopen na vseh davčnih uradih oz. izpostavah in na spletni strani Dursa. Napoved je mogoče z varnim kvalificiranim digitalnim potrdilom poslati tudi v elektronski obliki prek portala eDavki na naslovu http://edavki.durs.si/.

Durs zavezancem, ki informativnega izračuna dohodnine do 15. junija niso prejeli na dom, predlaga, da na spletni strani Dursa prek virtualne davčne asistentke Vide z vnosom svoje davčne številke preverijo, ali jim je Durs informativni izračun dohodnine poslal na dom. Če je Durs informativni izračun poslal, zavezanec pa ga ni prejel, lahko zavezanec na davčnem uradu oz. izpostavi zaprosi za kopijo informativnega izračuna dohodnine, so še sporočili.