"Alstom je trenutno odpoklical 50 delavcev," so dejali v Termoelektrarni Šoštanj (Teš), kjer sicer še vedno upajo, da bo Alstom rok za začasno ustavitev del prestavil vsaj na 22. junij, dan po seji odbora DZ za finance in monetarno politiko, ki ima na dnevnem redu predlog zakona o državnem poroštvu za Teš 6.

Uradnega odgovora od Alstoma o novem roku v Šoštanju sicer nimajo. V Alstomu so še v nedeljo poudarili, da so v stalnem stiku z naročnikom, a novega roka ne morejo potrditi. Po seji parlamentarnega odbora za finance je po pojasnilih Teša predviden sestanek z Alstomom, na katerem bo govora tudi o prihodnjih ukrepih.

Višji stroški projekta

Suspenz pogodbe oz. začasna ustavitev del za projekt pomeni, da se bo ta zaustavil za največ štiri mesece, kar posledično pomeni kasnejšo priključitev v elektroenergetski sistem in višje stroške projekta, so pred dnevi navedli v Tešu.

Alstom ima štiri mesece po zaustavitvi del izpolnjene pravne pogoje za začetek postopka prekinitve pogodbe, vključno z zahtevki za plačilo pogodbeno dogovorjenih kazni. Zaustavitev projekta bi za Teš, kot so dejali, pomenila okoli 100 milijonov evrov stroškov, v primeru iskanja novih virov financiranja pa ti dodatni stroški lahko znašajo tudi do 500 milijonov evrov.

Prekinitev pogodbe z Alstomom bi po pojasnilih termoelektrarne pomenila tudi prekinitev sklenjenih posojilnih pogodb v višini 750 milijonov evrov - 550 milijonov evrov s strani Evropske investicijske banke (EIB) in 200 milijonov evrov s strani Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) - in garancijske pogodbe za 110 milijonov evrov že črpanega posojila.

Milijoni, ki jih bo treba vrniti

"To pomeni, da bi moral Teš takoj vrniti tudi že 192,5 milijona evrov črpanih posojil (110 milijonov evrov EIB in 82,5 milijona evrov EBRD)," so poudarili.

Predlog zakona o poroštvu za Teš 6, s katerim bi država jamčila za 440 milijonov evrov posojila EIB, še ni potrjen. Potem ko je odbor DZ za finance in monetarno politiko 23. maja na predlog koalicijskih poslanskih skupin SDS, DL, SLS, DeSUS in NSi z dnevnega reda seje umaknil drugo obravnavo predloga zakona, je zdaj ta točka na dnevnem redu seje, sklicane za četrtek.

Poslanec SDS in predsednik odbora Andrej Šircelj je v začetku prejšnjega tedna pozval vodstvi HSE in Teša, naj čim prej, najpozneje pa do 18. junija, med drugim dostavita informacijo o končni ceni Teša 6 in ceni montaže glavne tehnološke opreme. V Tešu so, kot so zagotovili, dokumentacijo poslali.