Podobno varovano in ponoči zaklenjeno je v Velenju tudi centralno otroško igrišče, ki je eno najlepših v Sloveniji. V preteklosti so namreč že imeli težave z vandali, ki so se nad igrali izživljali, prav tako pa si ne želijo za morebitnimi nočnimi obiskovalci pospravljati odpadkov, med katerimi bi se lahko znašle tudi nevarne injekcijske igle.

Urejajo jih že tri leta

"Vsa igrala v naši občini so redno vzdrževana in postavljena v skladu s certifikati," zatrjujejo na občini. Naj spomnimo, da je Velenje že od leta 2008 otrokom prijazno Unicefovo mesto, zato ves čas posebno skrb posvečajo urejanju otroških igrišč. "S tematsko ureditvijo otroških igrišč v vseh enotah Vrtca Velenje smo začeli konec leta 2009. Otroke po igriščih vodijo različni junaki in na zanimiv način pojasnjujejo različne pojave. Takšen način igre spodbuja otroke k ustvarjanju, razmišljanju in razvoju. V letu 2010 smo za 15 novih igral iz proračuna namenili slabih 94.000 evrov, lani pa za 16 novih dobrih 44.000. V prihodnje bomo uredili tudi otroška igrišča pri drugih osnovnih šolah, posebej tistih, v katerih so tudi oddelki vrtca," pravi Maša Kočevar z Mestne občine Velenje.

Izbrali le štiri občine v Sloveniji

Za tega, ki so ga pravkar odprli, so denar pridobili na javnem natečaju Zavarovalnice Triglav "Otroci Triglava - brezskrbni v igri, povezani z naravo". Prijavili so koncept igrišča, ki so ga poimenovali Goriški škrat, zasnoval in izdelal pa ga je velenjski arhitekt Rok Poles. Omenjeni škrat je zdaj tudi maskota prenovljenega igrišča, na katerem so postavljene tudi table, s pomočjo katerih lahko obiskovalci sledijo zgodbi o goriških škratih. Na natečaj je prispelo 38 prijav, za sofinanciranje pa so bile poleg Velenja izbrane le še tri občine, in sicer Brezovica, Krško in Kobarid. Celotna naložba je vredna 40.000 evrov, od tega je Zavarovalnica Triglav prispevala dobro polovico, nekaj več kot 17.000 evrov pa sta prispevali občina in Osnovna šola Gorica. V zadnjih štirih letih so v Velenju zamenjali devet igral, ki niso ustrezala normativom in standardom, kupili pa kar 31 novih. "V vrtcih se o opravljenih pregledih in vzdrževalnih posegih na igralih oziroma igriščih vodi skrbna evidenca, izdelujejo se ocene in poročila, pač v skladu s priporočili iz publikacije Varno otroško igrišče. Igrala, ki se pokvarijo, popravljamo sproti ali jih zamenjujemo z novimi, s čimer vseskozi zagotavljamo varnost otrok," nam še povedo na velenjski občini, kjer doslej na igralih niso beležili hujših poškodb.