Najprej je pojasnil fenomen plesalk iz Dominikanske republike. Pred desetimi leti naj bi jih začela v Slovenijo "uvažati" dva podjetneža iz Maribora. Kdor jih je želel imeti v svojem klubu, je to najlažje uredil prek njunega podjetja. B. trdi, da sta bila Mariborčana edina, ki sta imela zaradi posebne "koncesije" realno možnost od države za plesalke dobiti potrebna dovoljenja. Njuna hitrost je bila izjemna. To naj bi se dogajalo po naključju, bila sta pač prva, ki sta se posla domislila, vendar B. dopušča tudi možnost, da je bil postopek z uradniki dogovorjen.

Je žrtev žrtev, kadar ne ve, da je žrtev?

V Sloveniji je danes približno tristo Dominikank, večinoma pa nova dekleta zdaj novačijo same, med svojimi prijateljicami in sorodnicami. Za lastnike lokalov so zanimive zaradi temnejše polti in temperamentnosti. Še vedno pa je v Sloveniji največ Ukrajink, je rekel B., ter Čehinj, Slovakinj in nekaj Afričank. Isti "trgovci", ki ponujajo dekleta, ponujajo tudi gradbene delavce, obiralce sadja in drugo "delovno silo", je rekel. Dekleta "prodajo" v klube, delavce pa na gradbišča.

Za nočne klube so primernejše tujke iz bolj oddaljenih, revnejših držav, pravi B. Razlogov je več: prvi je velik interes revnih deklet, da bi dobro zaslužila. B. pravi, da dekleta s plesom in prostitucijo lahko na mesec zaslužijo tudi do 5000 evrov neobdavčenega denarja, zgolj s plesom pa mnogo manj, zato je takšnih po njegovem mnenju v Sloveniji malo. Del denarja pošiljajo domov, kjer preživljajo sorodnike.

Vprašati se je treba, zakaj odhajajo od doma

Drugi razlog za novačenje Dominikank in Ukrajink, katerih slikoviti nabor si je ob neki priložnosti z ukrajinskim organizatorjem "prevozov" tudi sam ogledal v Kijevu, je, da so tu daleč od doma. "Ne morejo se naenkrat spomniti in oditi domov. Ko pridejo, pridejo za leto ali dve." To zagotavlja lastnikom nočnih klubov določeno varnost. B. namreč pravi, da so dekleta nestanovitna. Nekateri lastniki klubov - ki so sicer po zagotovilih B. zelo premožni, saj si običajno z dekleti delijo pol zaslužka od plesa in prostitucije - tako izgubijo več tisoč evrov, kadar dekleta, za katera so morali plačati posrednikom, izginejo. To se je dogajalo tudi v klubu, kjer je služboval. Če so doma daleč, je manj verjetno, da bodo dekleta odšla. Rekel pa je še, da iz tega razloga nekateri, imenoval jih je idioti, dekleta tudi zapirajo in jim odvzemajo potne liste. Včasih jih tudi pretepajo in prisiljujejo v prostitucijo. Vendar B. trdi, da so v Sloveniji takšni kvečjemu trije, ki pa, kot pravi, mečejo slabo luč na vso slovensko nočno klubsko sceno.

Tretja prednost "Ukrajink" in "Dominikank" pa je možnost, da dekleta tudi "poniknejo" tja, od koder so prišla. B. pravi, da kriminalisti klube ves čas preverjajo. Zgodi se, da lastnike začnejo zasliševati in proti njim zbirati dokaze. "Tedaj je najbolje, da 'Oksana' čudežno izgine nazaj v Ukrajino," se je nasmehnil. Potem je policija ne more več najti, da bi pričala. Njegovega nekdanjega šefa so že večkrat priprli, a so ga morali vedno izpustiti.

B. je pustil suveren vtis, da je dejavnost, v kateri je bil zaposlen, nepremagljiva. "Na koncu ostane le tvoja beseda proti moji," je rekel. "Dokazov pa ni."