Po šestih letih ste znova med najboljšimi reprezentancami sveta. Navdušeni?

Seveda sem zelo zadovoljen in tudi navdušen, pa čeprav je svetovno prvenstvo na papirju lažje tekmovanje kot evropsko, kjer so vse reprezentance vrhunske. Toda tudi svetovno prvenstvo ima svoj čas, potrebno je biti zbran tudi proti ekipam, ki ne veljajo za najboljše, v nasprotnem hitro pride do presenečenja. Na Portugalskem nam je uspel fenomenalni prvi polčas, s katerim smo utišali njihove navijače, ki so imeli pripravljen drugačen scenarij od poraza njihove reprezentance.

Ste s Portugalci opravili lažje ali težje od pričakovanj, v Stožicah je bilo kar dolgo zelo napeto?

Prvi polčas na povratni tekmi je bil res nekaj posebnega, bili smo vrhunski tako v obrambi kot tudi v napadu, vse kar smo vrgli, je zadelo gol. Če bi nam takšnih 30 minut uspelo tudi v Ljubljani, bi bila razlika v naš prid še veliko višja. Kar najbolj veseli, je dejstvo, da se z gostovanja vračamo z zmago, kar je bil naš osnovni cilj.

Znova ste bili tisti, ki je z vrhunskimi obrambami spravljal v obup Portugalce. Kako ste sicer zadovoljni s svojo formo v pravkar minuli sezoni?

Težko ocenjujem samega sebe. Liga prvakov s Koprom je bila fantastična izkušnja, žal mi je druge tekme v Španiji z Atletico Madridom, na kateri smo pokazali svojo kakovost, zelo dobro pa sem branil tudi na evropskem prvenstvu. Sebe bi tako na lestvici od ena do pet ocenil s štirico. Res pa je tudi, da sem na nekaterih tekmah nihal v formi, bil na primer odličen v prvem polčasu, nato pa me je v drugem za 10 do 15 minut zmanjkalo. Tekme se pač razlikujejo druga od druge, nasprotniki preučujejo mene podobno kot jaz njih, moje obrambe pa so seveda odvisne tudi od fantov, ki stojijo pred mano v obrambi. Če so oni odlični, je tudi meni lažje, da na primer ubranim kakšen "zicer" ali sedemmetrovko.

Svetovno prvenstvo bo januarja prihodnje leto v Španiji. Verjetno bodo vaše ambicije odvisne tudi od žreba. Katerih tekmecev si ne želite v skupini?

Težko je komentirati. Nastopi na evropskem prvenstvu so pokazali, da lahko proti vsem igramo zelo dobro in nas nihče več ne more razbiti, kot se nam je dogajalo v preteklosti. Do konca smo bili proti vsem izenačeni. Naš slog igre je hiter in večini povzroča velike težave.

Odkar vas vodi Boris Denič, je napredek očiten, vrhunski ste bili že na evropskem prvenstvu v Srbiji. Kaj se je spremenilo?

Imamo več menjav kot prej, zato lahko dlje držimo visok ritem igre. Mogoče smo našli tudi idealen stik med mladimi in starimi, med v reprezentanci bolj in manj izkušenimi, ki se morajo na sistem igre ne glede na to, ali so nosilci v svojih klubih, še privaditi. Reprezentančni rokomet je vendarle nekoliko drugačen od klubskega, saj vsaka tekma odloča. Selektorju Deniču je to odlično uspelo, zato ni presenetljivo, da se fantje med seboj odlično razumemo in v reprezentanci vlada prava kemija. Seveda pa lahko vsi njegove napotke še bolj izpolnjujemo.

Kaj boste najbolj poudarjali pri delu v prihodnje?

To je bolj vprašanje za selektorja. Do svetovnega prvenstva je še daleč, čakajo nas tudi kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2014 (op. a. v skupini z Belorusijo, Islandijo in Romunijo), na vseh tekmah moramo igrati na zmago in si dvigovati svoj ugled. Želimo biti še bolj napadalni in boljši v vseh segmentih rokometne igre.

Sedaj vas čakajo počitnice, nato pa znova klubske obveznosti. Kje boste branili v prihodnji sezoni?

Ostajam v Kopru, kjer sem zelo zadovoljen. Najprej me seveda čakajo počitnice na morju, nato se vrnem na morje v Kopru. Se veselim prihodnjih dveh mesecev brez rokometa, upam, da se bo čas ustavil.