Po mnenju predstojnice urada za okolje in prostor na piranski občini Mance Plazar bo najverjetneje najprej urejeno območje Kaštela, saj so krajani napovedano gradnjo podprli, imajo pa tudi že vlagatelja, to je podjetje ITAG, ki ga vodi Mirko Krajnc. "To bo urbani objekt, poslovno-trgovsko središče, v katerem bodo trgovine, tudi večja živilska trgovina, butiki, pošta, drogerija in ostali lokali. V tem objektu ne bo nobenih stanovanj, je pa objekt zasnovan tako, da bo imel tudi tlakovano površino proti Avditoriju, ki bo tvorila podobo trga," pravi Plazarjeva. Projekt bodo piranski občinski svetniki obravnavali na julijski seji in če ne bo zapletov pri izdaji dovoljenj, bi se gradnja lahko začela že konec letošnjega leta, objekt pa bi bil po načrtih lahko končan leta 2014.

V istem letu ali morda leto kasneje naj bi bila po načrtih piranske občine zgrajena tudi garažna hiša na Valeti, ki predvideva 300 parkirnih prostorov in okoli 65 stanovanj, nekaj poslovnih prostorov in galerijo. Občinski svetniki so za to gradnjo že prižgali zeleno luč, vendar mora piranska občina zdaj z razpisom za javno zasebno partnerstvo še poiskati vlagatelja.

Piranska občina je začela pripravljati tudi prostorski načrt za ureditev središča Lucije na območju sedanje steze za karting, kar je bila tudi ena od predvolilnih točk programa Petra Bossmana. Pred dnevi so začeli z geomehanskimi raziskavami, ki so nujno potrebne za izdelavo strokovne podlage pred pripravo OPPN. Ta naj bi bil sprejet v roku enega leta, predvideva pa nov zdravstveni dom, knjižnico z večnamenskim prostorom, tržnico, večje število poslovnih prostorov, v višjih etažah pa tudi nekaj stanovanj. Uredili naj bi tudi več parkovnih površin, vključno z arboretumom in otroškim igriščem.

Ponovno pa se oživlja tudi lokacijski načrt Marina, ki po novem predvideva manjšo termalno riviero in nastanitvene zmogljivosti. Za piransko občino je pri tem pomembno, da se ohranijo obstoječi komunalni privezi v kanalu Fazan. "Pogoj občine je tudi bil, da se območje marine odpre javnosti in da se omogoči več prehodov," je pojasnila Plazarjeva.