Za Belokranjca, nekdanjega svetovnega prvaka v kronometru mlajših članov, je to v profesionalni karieri tretja skupna mednarodna zmaga na večjih dirkah. Brajkovič je tako v 19. izvedbi dirke spet povedel v vodstvo domače kolesarje, saj je prispeval jubilejno, deseto zmago, tujci jih imajo devet.

"Zmagati domačo dirko je nekaj enkratnega. Še posebno, če zmage ne pričakuješ. Res si nisem mislil, da bom tako dober, forme za to dirko nisem načrtoval. Še bolj pa sem vesel, ker je zmaga prišla pred Tourom, na katerega bom lahko odšel samozavesten," je že po sobotni etapi povedal 28-letni kolesar iz Bojanje vasi, ki je do zmage prišel v slogu izkušenega kolesarskega "mačka".

Čeprav bi si zagotovo želel zablesteti že v prvih dveh etapah, v prvi s ciljem v Novem mestu, od koder je njegov matični klub Adria Mobil, in drugi, ki je potekala v njegovi Beli krajini, je v uvodu varčeval moči za kraljevsko, tretjo etapo. V njej je napadel na zadnjem vzponu na Soriško planino, nato pa se, tako kot delajo vrhunski kolesarji, dogovoril za sodelovanje z Italijanom Pozzovivom, s katerim sta po Selški dolini le še večala prednost. V zahvalo za pomoč je Italijanu prepustil etapno zmago, saj je vedel, da mu v kronometru ni konkurenčen.

Vožnja na čas pa je vendarle njegova disciplina, v kateri bi mu skupno zmago preprečil le izrazito slab dan ali nesreča. A ni bilo ne enega ne drugega, tako da je po Juretu Golčerju leta 2008 na najvišji stopnički spet stal Slovenec (med njima so dirko dobili Danec Jakob Fuglsang ter Italijana Vincenzo Nibali ter Diego Ulissi, slednji letos ni bil v formi).