Poletne počitnice so pred vrati, z njimi pa se vračajo tudi obdobja gneče na cestah. Vsem, ki se bodo v tem času odpravili na pot s svojim vozilom, je Brane Nastran s Prometno-informacijskega centra za državne ceste ob robu posveta na temo Varno poletje v organizaciji Policijske uprave Koper, ki je v začetku tedna potekal v Portorožu, svetoval, naj se čim bolje pripravijo na pot.

Koristno je imeti shranjeno tudi telefonsko številko 1970

Tako naj si vozniki priskrbijo dober zemljevid, primeren zemljevid je na voljo tudi na njihovi spletni strani www.promet.si. Prav tako pa naj se poleg glavnih prometnic pozanimajo tudi za alternativne poti in obvoze, ki jih bodo v primeru večjih nesreč in zastojev na avtocesti lahko pripeljale na cilj. Koristno je imeti shranjeno tudi telefonsko številko prometno informacijskega centra 1970, na katero se lahko v vsakem trenutku obrnejo po informacije.

Domačinom v turistično bolj obleganih krajih pa Nastran v prvi vrsti svetuje veliko mero strpnosti. "Ne pozabimo, da je takrat na cesti ogromno ljudi, ki ne poznajo ceste," opozarja in dodaja: "Najbolj nevaren voznik je živčen voznik. Če bomo mi postali živčni, bomo naredili živčne tudi druge, turisti bodo postali živčni in ne bodo reagirali tako, kot je treba." Zato bomo s takšnim ravnanjem v nevarnost spravili tudi sami sebe.

Lokalne ceste niso za okras

Drug nasvet domačinom je uporaba lokalnih cest, ki jih tujci, zlasti tisti v tranzitu skozi našo državo, ne poznajo in se jih ne poslužujejo, zato so te ceste v času dopustov tudi manj obremenjene, dodaja Nastran.

Policija se zaveda, da je turistična sezona čas, ko si gostje želijo v miru in brezskrbno preživeti dopust, vendar se pogosto vedejo nesamozaščitno, pa je ob robu istega posveta opozoril inšpektor na Policijski upravi Koper Cveto Kokalj.

Turisti tako opuščajo nadzor nad svojo osebno prtljago, pri čemer so najpogostejši predmeti napada nepridipravov osebni predmeti, kot so digitalna tehnika, mobilni telefoni, fotografski aparati, prenosniki ter tudi gotovina, osebni dokumenti in nakit.

Kokalj zato turistom svetuje, da se ravnajo samozaščitno, tako da vrednejših predmetov ne nosijo s seboj na plažo in jih shranijo v hotelskem sefu. Prav tako naj v osebnih vozilih ne puščajo tovrstnih predmetov in poskrbijo za ustrezno varnost vozil. Prilika namreč dela tatu, policija pa ima prav zaradi nepremišljenega ravnanja več dela, še pojasnjuje Kokalj.