"Stoletna zgodovina gorskih reševalcev je tudi zgodovina domoljubja in predanosti," je prepričan predsednik. Izpostavil je, da gorski reševalci v sebi združujejo neverjetno veliko dobrih lastnosti in obvladujejo veščine za uresničevanje plemenitega cilja pomagati drugim, ko so v stiski ali smrtni nevarnosti. Gorski reševalci so ljudje z drugačnimi znanji, odprtega srca in predani, so najbolj srčni in nesebični prostovoljci ter zato nepogrešljivi.

Urediti je treba še vprašanje statusa prostovoljnih reševalcev

Gorska reševalna služba je v stoletni zgodovini postala dobro organizirana, samostojna, strokovna, nevladna zveza, ki je tudi ugledana članica mednarodne organizacije gorskih reševalnih služb, je ocenil predsednik. Hkrati je poudaril, da so organizacijske spremembe gorske reševalne službe za prihodnost pomembne, vendar ne smejo obiti široko razvejane planinsko-alpinistične dejavnosti v Sloveniji, ki je podlaga za razvoj gorske reševalne službe.

Med vprašanja o prihodnosti sodijo tudi tista, ki so povezana z zagotavljanjem ustrezne materialne osnove. "Za delo gorske reševalne službe je potrebno postoriti še marsikaj, tudi rešiti vprašanje statusa prostovoljnih reševalcev," je opozoril Türk, ki verjame, da se bosta našli volja in energija, da se to postori.

Predsednik Gorske reševalne zveze Slovenije (GRZS) Igor Potočnik je sicer zagotovil, da bodo še vedno opravljali enako delo pod enakimi pogoji, kot prostovoljci. "Planinci, ni se vam treba bati, da vas bomo pustili v gorah," je bil Potočnikov odgovor številnim planincem, ki so se danes zbrali v rojstnem kraju prve slovenske gorske reševalne službe, da bi počastili delo reševalcev in se srečali na Dnevu planinskih doživetij.

3500 obiskovalcev

Po oceni organizatorjev je današnjo prireditev v Kranjski Gori obiskalo okoli 3500 ljudi.

V Sloveniji je 276 planinskih društev, ki štejejo 60.000 članov. V 17 gorskih reševalnih postajah pa deluje okrog 700 reševalcev, ki letno opravijo okrog 400 reševalnih in iskalnih akcij. Danes so na kranjskogorskem smučišču številnim navzočim prikazali, kako poteka reševalna akcija, v katero je vključen helikopter.

Planinska in gorska reševalna služba sta med seboj močno povezani in sta skupaj pripravili tudi letošnje praznovanje. Po kranjskogorskih ulicah so organizirali slovesen sprevod gorskih reševalcev in planincev ter sorodnih organizacij, kot sta združenje vojaških gornikov Slovenije in gorska policija.

Ob svojem jubileju je GRZS tistim ustanovam in posameznikom, s katerimi že dolga leta dobro sodeluje, v torek podelila posebna priznanja. V Planinskem muzeju v Mojstrani pa so na ogled postavili razstavo o delovanju gorskih reševalcev pred sto leti in danes ter izdali knjigo Reševanje v gorah - Sto let organiziranega gorskega reševanja v Sloveniji 1912-2012.

Slovenski gorski reševalci so v sto letih opravili 8366 reševanj in iskanj. "Z vsako reševalno akcijo posebej sta rasla zaupanje Slovencev v gorske reševalce ter vera v njihov pogum in v to, da so v danih razmerah pripravljeni in sposobni storiti vse, kar je mogoče," je prepričan Türk.