Dirka Po Sloveniji se razpleta po slovenskih željah, čeprav tudi po treh etapah domači kolesarji še nimajo etapne zmage. A mnogo pomembnejše je, da so pred skupno zmago in to po zaslugi Janija Brajkoviča, ki je v kraljevski etapi, ki je bila, kot je potrdil tudi Belokranjec, povsem primerljiva z gorskimi etapami na največjih dirkah, sicer drugi, a ker je zadnji dan na sporedu "njegov" kronometer, bi mu skupno zmago preprečil izrazito slab dan ali nesreča.

"Res je. Danes se je vse izteklo, kot sem si želel, kot v najboljšem scenariju. Noge so bile v odločilnem trenutku prave, res sem zadovoljen, kaj sem danes pokazal. Vsekakor sem izgubil veliko moči, tako da bom kronometer težko zmagal, a skupna zmaga mi ne bi smela uiti," je dejal kolesar Astane, ki je tokrat Italijanu Domenicu Pozzovivu prepustil etapno zmago: "V kolesarstvu je tako. Sam težko kaj opraviš, zato je bila pomoč Domenica še kako dobrodošla. V zahvalo sem mu prepustil etapo, vsega pač nisem mogel pobrati."

Pozzovivo in Brajkovič sta s konkurenco opravila na zadnjem gorskem cilju, ko so morali kolesarji drugič premagati vzpon na Soriško planino. Približno tri kilometre pred vrhom sta ušla tekmecem, Tomaž Nose (Adria Mobil) in Jure Golčer (Tirol) sta nekaj časa še poskušala držati korak, a neuspešno. Toda še bolj kot s predstavo v vožnji navzgor sta Pozzovivo in Brajkovič navdušila z vožnjo po ravnini Selške doline. Ko je marsikdo pričakoval, da se bo skupina za njima začela približevati, sta ubežnika še pospešila in samo večala svojo prednost, na koncu je ta znašala minuto in 47 sekund.

"Na pokljuški klanec se nisem počutil najboljše, mnogo bolje je šlo na Soriško planino, kjer sem imel odlično pomoč moštvenih kolegov. Forma gre navzgor in tega sem pred Tourom še posebej vesel. Tudi energijsko je bila danes zelo zahtevna etapa, saj sem porabil več kot 5500 kalorij, kar je ogromno," je še dodal Belokranjec, ki sicer zdaj živi na Gorenjskem.

"Jani je bil danes fenomenalen, odpeljal je svojo dirko. Mislim, da se ga ne da več premagati," je po koncu priznal Kristijan Koren, ki bo zelo zadovoljen, če bo dirko končal na stopničkah: "Sem edini iz ekipe, ki se bori za skupni seštevek. Zato so mi danes vsi pomagali, tudi pri sprintu zasledovalne skupine. Lahko sem zelo zadovoljen s tretjim mestom."

Etapa ni bila primerljiva z najzahtevnejšimi na največjih dirkah le po zahtevnosti in dolžini, ampak tudi po poteku. Kmalu je ušlo osem kolesarjev, ki niso bili kandidati za visoka mesta v skupnem seštevku, ampak so imeli druge cilje, jasno je bilo, da njihov beg ne bo zdržal do konca.

Med ubežniki je bil kot edini Klemen Štimulak (Radenska), ki je odšel v boj za obrambo pikčaste majice najboljšega na gorskih ciljih, a pri tem ni uspel. Prehitel ga je namreč kolega iz pobega v prvi etapi Belgijec Preben van Hecke. Zato pa je belo majico najboljšega mladega kolesarja ubranil Štimulakov moštveni kolega Jan Polanc, ki je dokazal, da je pred njim lepa prihodnost.

V nedeljo čaka kolesarje še zadnja, četrta etapa, v kateri se bodo pomerili na kronometru v Ljubljani.