"To je šola miru in humanosti za nove generacije Evropejcev. Zahvaljujem se slovenski vladi in lokalnim oblastem, da so mi omogočili ta zanimiv obisk," je dejal Sodano. Poudaril je, da bo to pozitivno izkušnjo iz obiska Kobariškega muzeja prenesel s seboj v Vatikan in od tam napotil v Posočje tudi nove obiskovalce.

"Razlogov za veselje nad tem obiskom je več, še posebej zaradi tega, ker je bil Vatikan med prvimi, ki je Slovenijo priznal in kardinal Sodano je ob tem imel pomembno vlogo, za kar smo mu generacije, ki živimo v svobodni Sloveniji, hvaležne," je po srečanju v Kobariškem muzeju povedal premier Janez Janša.

Po Janševem mnenju je ta obisk tudi dokaz, da milijone Evropejcev vežejo na Posočje zelo tesne vezi in nadaljeval: "Zato vsi napori, da se uredijo muzeji, spominska obeležja, konzervirajo ostanki prve svetovne vojne, v teh časih, ko bomo praznovali stoletnico začetka prve oziroma velike svetovne vojne, prihajajo še posebej do izraza."

Kardinal je obisk začel v petek

V tem vidi slovenski premier dodatne priložnosti za slovenski turizem, ki jih kraji v Posočju potrebujejo. "Zato vse tisto, kar se dogaja in ima na prvi pogled samo značilnosti nekih kulturnih posegov, vsebuje tudi elemente tistega, kar ti kraji potrebujejo za hitrejši napredek," je zaključil Janša.

Visokega obiskovalca so ob začetku obiska pozdravili tudi kobariška županja Darja Hauptman, predsednik Fundacije poti miru v Posočju in načelnik upravne enote Tolmin Zdravko Likar ter kobariški župnik Jožko Bric.

Kardinal je obisk začel v petek, obiskal pa je kraje, ki so bili med prvo svetovno vojno na območju soške fronte močno prizadeti, ter tam molil za mir in spravo med narodi. Ob ogledu nekdanjih bojišč prve svetovne vojne je kardinala danes dopoldne spremljal minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk. Pri ogledu Kobariškega muzeja pa se jima je pridružil slovenski premier Janez Janša.

S Turkom sta si med drugim ogledala italijansko kostnico v Kobaridu, kapelico v Ladri, kapelico v Gabrjah in največje avstro-ogrsko vojaško pokopališče na Ločah. Obisk v Posočju bo zaključil zvečer v župnijski cerkvi Marijinega vnebovzetja v Tolminu, ko bo opravil bogoslužje za vse žrtve vojne.

Kardinal ga bo vodil ob somaševanju apostolskega nuncija v Sloveniji Juliusza Janusza, upokojenega koprskega škofa Metoda Piriha, novoimenovanega koprskega škofa Jurija Bizjaka ter duhovnikov iz tolminske in kobariške dekanije.