Vprašanje suverenosti, povezano tudi s prodajo NLB in s tem precejšnjega dela slovenskega gospodarstva tujcu, je vezano na antifašizem in partizanstvo. "Pri partizanih je šlo za to, da dobimo svojo državo, v kateri o usodi Slovencev ne bosta odločala 'ne frak ne talar'. Zdaj pa se nam dogaja točno to. Desnica nima predstave o tem, zakaj imamo državo. Zato, da bomo odločali o družbenem bogastvu, da o tem ne bo odločal nekdo drug namesto nas," je v pogovoru za časnik dejal Lukšič.

V primerjavi z Mercatorjem je banka po Lukšičevih besedah absolutno pomembnejša. "Je pa Mercator pomemben za precejšen del predelovalne industrije v Sloveniji, zato mi srce ne da, da bi karkoli z lahkoto prodajal," je dodal Lukšič. Pri Mercatorju so po njegovih besedah problem sorazmerno slabi obeti in bi potrebovali, če bi ga želeli obdržati v lastnih rokah, "zelo dobro vodstvo, ki bi ga znalo spraviti v pozitivne številke".

"Ljudi, ki imajo magisterij in izkušnje, nadomeščajo z nekom, ki ima srednjo medicinsko šolo ali je poklicni voznik"

Lukšič je spregovoril tudi o vladni kadrovski politiki. To si vlada po njegovih besedah predstavlja "tako, da ljudi, ki imajo magisterij in izkušnje, nadomeščajo z nekom, ki ima srednjo medicinsko šolo ali je poklicni voznik". "Ne gre za to - kot poskušajo banalizirati nekateri -, da zamenjujejo naše z njihovimi, ampak da kompetentne ljudi zamenjujejo z nekompetentnimi," je dejal.

S podporo kandidature donedavnega predsednika stranke Boruta Pahorja za predsednika republike po Lukšičevih besedah svojim volivcem pošiljajo sporočilo, da je stranka enotna ob vseh razlikah, ki ostajajo na ravni posameznih mnenj, saj ko gre za ključne odločitve, kot stranka Slovenijo po njegovih besedah razumejo približno na enak način.

Na vprašanje, ali se ne boji, da mu bodo očitali nekonsistentnost, saj so pred petimi leti podprli sedanjega predsednika Danila Türka, je odgovoril, da bodo to vsekakor naredili.

"To so že naredili, in to najbolj tisti, ki pred petimi leti Türka, ki je bil takrat kandidat SD, v prvem krogu niso podprli," je dejal. Kot pojasnjuje, je bil Türk takrat pravzaprav nadomestni kandidat za Pahorja, ki je bil tedaj najboljša izbira po mnenju stranke. "S tem kot stranka nimamo velikih težav, ker zdaj končno podpiramo kandidata, ki je naš favorit," je dejal. Stranka je sicer ta teden začela postopek evidentiranja kandidatov, Pahorja pa je za kandidata predlagala strankina poslanska skupina.

Glede odnosov med SD in prav tako opozicijsko Pozitivno Slovenijo Lukšič pravi, da je bilo v prvem mesecu po volitvah obojestransko zadanih kar nekaj prask in raz, ki so otežile sodelovanje. "Kljub temu se je vzpostavilo sodelovanje v poslanski skupini in v vrhu strank," je pojasnil.