Avstralska ekipa je prišla v Slovenijo z željo po dobri pripravi za Tour, a ker Goss ni zmogel čez belokranjske klance, je Impey izkoristil priložnost. Zmaga je tudi zadoščenje za garanje v četrtek. "Nihče od šefov ni zahteval, da bi prišli v Slovenijo doseč zmago. Trije od teh gredo na Tour, dva na olimpijske igre. Tem preprostim fantom bo verjetno Slovenija še bolj všeč," je utrip med brisanjem umazanije z Impeyevih nog opisal maser v avstralski ekipi Miha Peterlin, ponosen, da je sodeloval praktično pri vseh največjih uspehih novonastale elitne ekipe. Smejalo se je tudi Gorazdu Štanglju, da le s petimi kolesarji "slovensko" Astano drži na vrhu. Vodonosca in rezalca vetra Borut Božič in Evgenij Petrov, zmagovalec slovenskega Toura 2002, sta pripomogla, da je glavnina iz Kočevja v Belo krajino pripeljala skupaj, ne oziraje se na trojico ubežnikov z Juretom Bitencem (Sava). "Božo in Petrov sta res naredila ogromno dela, da smo ubranili majico. Upam, da bo danes vsaj še katera od ekip, denimo zelo močni fantje iz Liquigasa, pomagala prvih 100 kilometrov, potem gre vsak zase," je ključne poteze navrgel Gorazd Štangelj, ki ga spremlja tudi glavni šef Giuseppe Martinelli.

Na domačih klancih, pred veliko množico svojih navijačev, prvi mož ekipe in dirke Jani Brajkovič, ni imel težav in ostaja v vlogi prvega favorita. "Vse gre po načrtih," je bil zadovoljen, potem ko je del prevozil tudi po popisanih cestah, ki sta jih na Jugorju pomagala s sinovim imenom barvati tudi mama Ivanka in oče Zdenko, medtem ko ga so sin Miha, nekajmesečna Ema in Monika spremljali od starta do cilja. "Na te kratke klance, kjer imam vedno več težav kot na daljših klancih, sem brez naprezanj sledil najmočnejšim. Čeprav sem vedno začel bolj zadaj, sem do vrha ujel prve s Pozzovivom. Upam, da bom danes na daljše klance čez Soriško planino in Pokljuko lahko pokazal še boljšo formo," upa Brajko in dodaja: "Idealen scenarij zame bi bil, če bi na Soriško planino pripeljal z najboljšimi, potem razlike v Škofji Loki ne bodo velike. Potem bi odločal 17 kilometrov dolg kronometer v Ljubljani."

Današnja etapa bo v vseh pogledih kraljevska. Z 219 kilometri je ena najdaljših doslej. Več kot 3000 metrov višinske razlike čez Soriško planino, Bled, Pokljuko, Bohinj je primerljivih z najtežjimi na Giru, poleg tega pa vse čaka zelo vroč dan v Julijcih. "Failli in Pozzovivo. Tema dvema so se zares lepo vrtele noge," je opozoril Jure Golčer (Tirol), kralj dirke Po Sloveniji, ki je poleg Kristijana Korena in Tomaža Noseta v najožjem krogu favoritov.