Maribor Hotel Splendid, besedilo francoskega pisatelja in političnega aktivista Jeana Geneta (1910-1986), ki se poigrava z zgodbo o gangsterjih in policistih, ujetih v kleti, bodo v nedeljo premierno uprizorili v garaži mariborskega hotela Orel. Predstava je nastala v produkciji Zavoda Imaginarni in režiji Primoža Ekarta.

Hotel Splendid sodi med redkeje uprizarjana dramska besedila Geneta, ki je v življenju prehodil pot od lopova in zapornika do cenjenega umetnika in političnega aktivista. Tako kot življenjepis pisatelja je Ekarta pritegnila tudi zgodba dvodejanke iz leta 1948, ki diši po žanru kriminalke in katere objavo ter uprizarjanje je Genet dolga leta prepovedoval. V drami je avtor za protagonista postavil Šusovo bando, ki ji je postavil nasproti lik Policaja. Subtilno razgaljanje razmerij med lopovi, postopen razpad bande in brezizhodnost njihovega položaja slika široko paleto človeških stisk ter problematizira družbene vloge in etikete.

Po besedah dramaturginje Simone Hamer je besedilo zanimivo, ker je na neki način avtobiografsko in se ukvarja s temami, ki so Geneta vedno zelo zanimale, kot so impersonacije, transvestitizem in latentna homoerotika. Pri postavitvi bo zanimiva tudi lokacija oziroma prizorišče predstave, ki so ga ustvarjalci postavili v garaži hotela v središču Maribora. Ekart je povedal, da je že od vsega začetka iskal neko avtentično okolje, saj v takšnem prostoru predstava deluje povsem drugače kot v gledališki hiši.

Pri snovanju predstave so sodelovali prevajalec Aleš Berger, kostumografka Meta Sever, za glasbo pa je poskrbel duo Silence. V predstavi bodo nastopili Gregor Gruden, Gregor Zorc, Jernej Čampelj, Žiga Saksida, Gašper Jarni, Damir Avdić in Vid Klemenc. nr