glasba

Ljubljana

Val 202 Nonstop

Koncert ob 40. obletnici Vala 202. Praznovanje bo trajalo 24 ur, program bo vodilo osem voditeljev, programske vsebine pripravljajo novinarji Vala 202, z utrinki iz tujine in različnih slovenskih krajev pa bodo sodelovali tudi dopisniki RTV Slovenija. In od noči do noči bodo v studiu 14 potekali koncerti v živo. Studio 14. Sobota od 9.30 dalje.

Grooveapartment

Koncert. Nastopila bo skupina Grooveapartment, ki jo sestavljajo Ajda Božeglav (vokal), Nejc Škofic (klaviature), Martin Pečar (kitara), Boštjan Copek (bas kitara), Grega Copek (bobni). Paviljon na Kongresnem trgu. Sobota ob 17. uri.

Cigu migu

Klubski večer. Nastopili bodo DJ Balkanska Sisa, DJ Bayo, Selektor Dinarih. AKC Metelkova mesto. Gala hala. Sobota ob 20. uri.

Roadkill BBQ, In The Crossfire, Within Destruction. Hand in Mine

Koncert. Nastopili bodo domači prvaki hardcora In The Crossfire, skupina Roadkill BBQ, ki ustvarja pod vplivi groove ter thrash metala, death metal zasedba Within Destruction in skupina Hand In Mine, ki igra melodični hardcore. AKC Metelkova mesto. Klub Gromka. Sobota ob 22. uri.

K4 predstavlja: Hideout Promo Tour

Klubski večer. Nastopili bodo Vladimir Acic (happynovisad, Novi Sad, Srbija), Nina Hudej (Female's Cream) in Zero (Bondage Records, Zagreb, Hrvaška). Festival Hideout združuje vzdušje brezskrbnih počitnic z intenzivno evforijo enega najbolj energetsko nabitih festivalov elektronske glasbe. Že drugič zapored bo vzbrstel na hrvaškem Pagu - območju čudovitih plaž, ki se raztezajo čez ves otok. Hideout Promo Tour bo v Klubu K4 potekal kot ogrevanje za Hideout festivalski preParty. Klub K4. Sobota ob 23. uri.

Bruhch jazz duo

Koncert. Letni vrt DSP. Nedelja ob 12. uri.

Nedeljski salon: Marta Kosturska in Miha Petric

Koncert. Nastopila bosta Marta Kosturska (vokal) in Miha Petric (kitara). Vokalno-kitarski duo bo predstavil pesmi, ki črpajo iz bogatega repertoarja glasbe ožjega in širšega prostora. Vstop prost. Trubarjeva hiša literature. Nedelja ob 20. uri.

Neponovljiva pesem dvorjenje z viteško liriko, glasbo in plesom

Koncert stare glasbe. Na programu bodo pesmi trubadurjev, troverjev in minezengerjev, tudi treh s slovenskih tal Žovneškega, Gornjegrajskega in Ostrovrškega. Zaživeli bodo dvorski plesi basse danse Margarete Avstrijske in italijanska bassadanza ter ballo ob spremljavi alte in basse capelle. Nastopili bodo Ansambel Cortesia, Ljoba Jenče, Domen Marinčič in Capella Carniola. Viteška dvorana Cekinovega gradu (Muzej novejše zgodovine Slovenije). Nedelja ob 16. uri.

Confine aperto: Erna Rubika in Li Tieqiao

Koncert. Kvintet Erna Rubika je nastal leta 2009 v Budimpešti. Peterico pod vodstvom pianista Rubika je združil soroden odnos do improvizacije, ki temelji na odprtosti do različnih glasbenih slogov. Li Tieqiao je kitajski skladatelj, saksofonist, multiinštrumentalist ter kustos s sedežem v Pekingu. Je mojster razširjenih tehnik na saksofonu in ena najpomembnejših oseb na hitrorastoči kitajski sceni improvizirane in eksperimentalne glasbe. AKC Metelkova mesto. Menza pri koritu. Nedelja ob 21. uri.

Maribor

Pihalni orkester Slovenj Gradec

Koncert v okviru EPK 2012. V sklopu Harmonij v režiji JSKD bo nastopil Pihalni orkester Slovenj Gradec. Umetniški vodja Peter Vatl. Oder Štajerc. Sobota ob 11. uri.

Dejan Pečenko

Jazz koncert. Dejan Pečenko je kot jazz pianist dejaven že od leta 1981. V svoji bogati glasbeni karieri je sodeloval pri mnogih projektih in posnel nad 40 zgoščenk večinoma avtorske glasbe (v zasedbah, ki segajo od solističnih izvedb do septeta). Sodeloval je na mnogih večjih evropskih jazz festivalih in z mnogimi priznanimi glasbeniki. Moto tokratnega koncerta bo retro, modern, swing in brazilian večina skladb je avtorsko delo Dejana Pečenka, izvajane pa bodo tudi pianistove priredbe nekaterih svetovno znanih jazz skladb. Atrijsko dvorišče galerije Pro Solo. Sobota ob 19.30.

Michael Jackson Tribute Projekt

Glasbeni dogodek v okviru EPK 2012. Zaradi velikega zanimanja za ponovitev Tribute to Michael Jackson bo odlična zasedba podoživela koncert preminule legende pop glasbe, ki je s svojim glasom in stilom očarala ves svet. Nastopili bodo David Matiči Cheeca (vokal), Karin Zemljič (vokal), Beno Soršak (kitara), Sebastijan Duh (klaviature), Matjaž Vertuš (bas), Tomaž Gajšt (klaviature in trobenta) in Bruno Domiter (bobni). Jazz klub Satchmo. Sobota ob 21. uri.

Ebrietate fest

Na festivalu Ebrietate fest se bodo predstavile glasbene skupine Prve gimnazije Maribor: The Exoplain, Skeebeep, Fuxx, Soundtopia. KC Pekarna Maribor. Dvorana Gustaf. Sobota ob 21. uri .

Jure Ivanušič: Kabaret za tuje turiste

Glasbeni performans v okviru EPK 2012. Spoznali boste šege in navade majhnih pridnih Slovencev in njihovo prikupno, po tradiciji žalostno kulturo in pisano zgodovino, v kateri so menjali kar pet držav, preden so osamosvojeni postali del Evropske unije. Žal prekrasna narava sama po sebi ne more ublažiti stisk ljudi, ki jim je življenje na nekonfliktnem območju zadalo neizbrisane sledi. Poleg Ivanušiča bodo nastopili še Luka Vehar kitara), Robert Jukič (kontrabas) in Gašper Peršl (bobni). Klub KGB. Sobota ob 21.30.

Berndt Luef

Koncert v okviru EPK 2012. Berndt Luef se je že zgodaj izkazal kot skladatelj, ki ga navdihuje tudi politično dogajanje doma in po svetu. Leta 1982 je ustanovil Berndt Luef Trio v zasedbi vibrafon, bas in bobni, trinajst let pozneje pa je nastal projekt Jezztett Forum Graz. Obe skupini sta preigravali izključno melodije, pod katere se je ustanovitelj podpisal kot komponist. Županov oder. Nedelja ob 17. uri.

Papir

Koncert v okviru EPK 2012. Ansambel Papir sestavljajo glasbeniki, ki so se zbrali, da bi ustvarili in predstavili lepe pesmi pesmi, ki bodo temu svetu nekaj pomenile in mu bodo ostale ter ga še dolgo razveseljevale s svojimi melodijami in zgodbami. Ansambel sestavljajo Ana Bezjak (vokal), Sebastijan Duh (klaviature), Igor Bezget (kitara), Bruno Domiter (bobni), Tadej Kampl (bas). Mestni park. Čitalnica na jasi. Nedelja ob 18. uri.

Murska Sobota

Edo Maajka & Frenkie

Koncert. Edo Maajka je prvenec Slušaj mater izdal leta 2001, z drugim albumom No Sikiriki pa je potrdil status enega najboljših raperjev na Balkanu. Edo Maajka se na poglobljen način loteva tako socialnih tem kot tudi politike in nostalgije. Gost večera bo njegov kolega Adnan Hamidović, znan kot Frenkie, ki je prve korake v hiphop kulturi naredil v Nemčiji, kamor so z družino pobegnili pred vojno v Bosni. Obeta se dvojni odmerek energičnih rap besedil, odličnega beata in kakovostnega hiphopa. MIKK Murska Sobota. Sobota ob 22. uri.

Velenje

Jararaja

Koncert v okviru EPK 2012. Glasba skupine Jararaja je še bolj neulovljiva kakor njihovo razigrano ime, ki ga ne moremo skrčiti na en sam pomen. Repertoar skupine je osredotočen na slovensko ljudsko glasbo, igrivo uglašeno s prostorom in časom delovanja. Godce druži veselje do glasbe, vsak njihov nastop pa je dogodek, v katerem čas ne mineva, temveč traja. Skupino sestavljajo Gregor Budal (klarinet, glas), Vasilij Centrih (violina, glas), Janez Dovč (harmonika, glas) in Petra Trobec (kontrabas, glas). Pred Domom kulture Velenje. Sobota ob 21. uri.

Slovenj Gradec

Švunk fest 2012

Društvo za ohranitev kulturnih in naravnih dobrin Švunk prireja v sodelovanju z EPK 2012 in Mestno občino Slovenj Gradec na obronkih Pohorja festival sonca, smeha in dobre glasbe Švuk fest 2012. Po besedah organizatorjev bo dogodek širšemu občinstvu predstavil glasbeno zvrst, ki pri nas ni najbolj znana, in omogočil druženje ter povezavo slovenske reggae scene. Nastopile bodo skupine Reggae Sound Systems, Bro, Kantriman & Dredtafatian, Freedom Fight Sound, Ras Levi, 3 Kings Sounds Station, Huntergatherer Sound, Reggaeneration Sound. Kmetija Prošt. Gradišče pri Slovenj Gradcu. Sobota od 12. ure dalje.

Celje

Oktet 9

Koncert. V minulih šestih letih se je Oktet 9, zanimiva vokalna zasedba, v kateri prepevajo nekdanji dijaki Gimnazije Celje Center, z več kot 500 koncerti po domovini in tujini, odmevnimi mednarodnimi turnejami (Hrvaška, Velika Britanija, Kanalski otoki, Malta, Avstralija, Avstrija, ZDA) prebil med najvidnejše in najuspešnejše a cappella skupine na naših tleh. Fantje so tudi pobudniki odmevnega festivala Vokalne igre, ki v Celju poteka od leta 2009, njihov repertoar pa je izjemno obsežen in sega vse od ljudskih skladb do aktualnih pop uspešnic. Vodni stolp. Sobota ob 20. uri.

Sevnica

Makadam sp.

Koncert. Skupina Makadam sp. je nastala kot eksperiment za sevniško Kitariado 2010, za kar so se združili člani skupine Makadam in pihalci sevniške in blanške pihalne godbe ter dodali še pevca lokalne retro rock skupine Patina in pevko Tadejo Molan. V trenutni zasedbi sta vokalistki Sarah Senica in Jana Mrežar, glavni vokal pa izvaja Renato Klenovšek. Atrij gradu Sevnica. Sobota ob 21. uri.

Šentvid pri Stični

43. tabor slovenskih pevskih zborov

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in upravni odbor tabora slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični vabita na 43. tabor slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični. Gre za najbolj množično zborovsko srečanja pri nas, posvečeno slovenskim zborovskim pesmim, ki se ga bo letos udeležilo več kot 110 pevskih zborov iz Slovenije in drugih držav. Tema letošnjega srečanja so pesmi o rožah, zbori pa se bodo s pesmijo Če zapojemo veselo poklonili tudi stoti obletnici rojstva mojstra Bojana Adamiča. Šentvid pri Stični. Sobota in nedelja.

Zagorje ob Savi

APZ Toneta Tomšiča

Koncert bo posvečen nedavno preminulemu predsedniku APZ, pevcu in prijatelju Jožetu Humru. Nastopil bo APZ Toneta Tomšiča. Dirigent Sebastjan Vrhovnik. Asistenta dirigenta Ana Erčulj in Peter Smolič. Cerkev sv. Petra in Pavla. Nedelja ob 20. uri.

Jezersko

Radiški fantje, Kvartet GRM

Koncert v okviru festivala Vox Laci. Pevska skupina Radiški fantje je nastala leta 1971, vodi pa jo Nuži Lampichler. Nastopil bo tudi Kvartet GRM, ki ga sestavljajo štirje izkušeni pevci: Metod Palčič, Matej Primožič, Rok Rakar in Gašper Plahuta. Skupini se bosta predstavili s slovenskimi ljudskimi in umetnimi pesmimi. Kulturni dom Korotan. Nedelja ob 18. uri.

Kranj

Vesna Zornik: TangoApasionada

Koncert v okviru festivala Carniola. Vesna Zornik, glavna vokalistka zasedbe Katalena, je nedvomno ena najbolj izraznih pevk v Sloveniji. Posnela je tudi samostojno ploščo, posvečeno strastnemu argentinskemu tangu. TangoApasionada ponuja glasbena dela znanih in manj znanih avtorjev tega žanra v novi, sodobni preobleki, ki je tu in tam močno elektronsko obarvana, vendar kljub nenavadnemu naboru inštrumentov ohranja melodične značilnosti ter predvsem emotivne momente tanga. Hiša Layer. Sobota ob 21. uri.

Škofja Loka

Silva Manfre (orgle) & Pietro Prosser (teorba)

Koncert v okviru IV. mednarodnega cikla koncertov - orgle &. Silva Manfre se je rodila v Veroni v Italiji. Na konservatoriju v domačem mestu je študirala klavir, orgle in orgelsko kompozicijo, na Univerzi za glasbo in uprizarjajočo umetnost na Dunaju pa orgle pri Michaelu Radulescuju. Pietro Prosser se je rodil leta 1965 v Cantuju, v pokrajini Como, in leta 1989 končal študij kitare na konservatoriju v mestu Riva del Garda. Lutnjo in teorbo je študiral pri Paulu Beierju na Civica Scuola di Musica v Milanu in pri Tizianu Bagnatiju na konservatoriju v Parmi ter nazadnje leta 2001 diplomiral pri Andrei Damianiju na Konservatoriju sv. Cecilije v Rimu. Kapela Jezusovih blagrov, Papirnica pri Škofji Loki. Sobota ob 20. uri.

Kamnik

Teater Quartet

Koncert v okviru cikla JazzZaprice 2012. Marko Mozetič je za to nepričakovano inštrumentalno zasedbo napisal sveže in zelo zabavne priredbe skladb, kot so denimo Čmrljev let Rimskega Korsakova ali Puccinijeva Nessun Dorma pa tudi slovenske ljudske Dajte, dajte ali Kje so tiste stezice. Zasedbo sestavljajo Marko Mozetič (kitara), Petra Gačnik Greblo (violončelo), Tina Mozetič (violina), Marko Brdnik (harmonika). Medobčinski muzej Kamnik. Sobota ob 20.30.

Vrhnika

Kržo & Nl, Emkej & DJ JK Soul

Koncert. Klub vrhniških študentov ob koncu klubske sezone prireja hiphop dogodek Urbani vrt. Na klubskem vrtu bo tako nastopil štajerski MC, Emkej, ki je pred kratkim izdal svojo drugo ploščo, Znajdi se!, za s soulom obarvane glasbene podlage pa bo poskrbel portoroški DJ JK Soul, ki je tudi sproduciral ploščo. Večer bosta odprla mlada vrhniška MC-ja, Kržo & NL. Klub Zakon. Vrhnika. Sobota ob 21.30.

Most na Soči

Big Foot Mama, Brand New Start, Pomaranča, AC/DC Coverband

Koncert v okviru festivala 40. Noč na jezeru. Nastopile bodo skupine Big Foot Mama, Brand New Start, Pomaranča in AC/DC Coverband. Most na Soči. Sobota od 20. ure dalje.

Koper

Projekt Ya Hozna: The Music Of Frank Zappa

Koncert. Projekt Ya Hozna: The Music Of Frank Zappa je ekskluzivni glasbeni dogodek, ki se je razvil iz obalne zasedbe z imenom JazzLessNess. Repertoar zasedbe temelji na obdobju 70. let (vendar ne izključno). Zasedbo sestavljajo Samo Turk (kitara, vokal), Rok Soczka Mandac (kitara, vokal), Boris Holešek (bas, vokal), Aljoša Bolje (bobni, vokal), Žiga Fabbro (tenor saksofon, vokal), Aleš Bolje (trobenta), Erik Kramberger (alt saksofon), Robert Turk (vokal). Kot gosta bosta nastopila Drago Favento (ustna harmonika) in Martin Favento (solo kitara). Pub 33. Sobota ob 22. uri.

Osmi slavnostni letni koncert APZ UP

Koncert. Nastopil bo Akademski pevski zbor UP (APZ UP). Zbor pod vodstvom dirigenta Ambroža Čopija in asistentke dirigenta Andreje Hrvatin ter pod okriljem ŠOUP namenja posebno pozornost izvedbam skladb primorskih skladateljev, v repertoar pa umešča tudi redkeje izvajana dela in novitete mlajše generacije skladateljev. V svojih projektih združuje primorske glasbenike in sodeluje z različnimi domačimi in tujimi zbori. Vstop prost. Pokrajinski muzej Koper. Nedelja ob 19.30.

oder

Ljubljana

Nikolaj Vasiljevič Gogolj: Ženitev

Prevajalec Josip Vidmar. Režiser in scenograf Diego de Brea. Dramaturginja Petra Pogorevc. Kostumograf Leo Kulaš. Avtor glasbenih priredb Marko Hatlak. Nastopajo Jana Zupančič, Bernarda Oman, Tanja Dimitrievska, Jožef Ropoša, Sebastian Cavazza, Gregor Čušin, Jaka Lah, Janez Starina, Gaber K. Trseglav. MGL. Sobota ob 19.30.

Pier Paolo Pasolini: Amado mio

Prevod in asistenca Milan Štefe. Režija Ivan Petrnelj. Glasba Mitja Vrhovnik Smrekar. Kostumografija Barbara Stupica. Nastopata Blaž Šef in Ivan Peternelj. Amado mio je zgodba o ljubezni, morda eno najbolj intimnih Pasolinijevih del, ki se odvija ob spominih na čudovito Idrijo, kjer je avtor živel pri devetih letih. Stara pošta SMG. Sobota ob 21. uri.

Re-/de-/konstrukcija: Razredni sovražnik

Koncept in režija Borut Šeparović. Kostumografija, scenografija Protunapad. Dramaturg Tomaž Toporišič. Besedilo Nigel Williams, Vito Taufer, Borut Šeparović. Nastopajo Boris Kos, Uroš Maček, Uroš Kaurin, Blaž Šef, Marko Mlačnik, Željko Hrs. SMG. Nedelja ob 21. uri.

Večer flamenka z Ano Pandur in PKD Flamenko

Plesna predstava. V sodelovanju z Ano Pandur in Plesnokulturnim društvom Flamenko bo Mini teater gostil enkraten glasbeno-plesni večer plesalk ob spremljavi odlične Vito Marence Group. Ana Pandur je že vrsto let najbolj prepoznavna in dejavna domača flamenko plesalka, odkar pa se je s študija v Rotterdamu vrnil kitarist Vito Marenče, je nastal plesno-glasbeni dvojec, ki mu na širšem območju ni para. Njuna interpretacija tradicionalnega flamenka in avtorske skladbe dobi še dodaten polet ob spremljavi odličnih glasbenikov - Nina Mureškiča na tolkalih, Jošta Drašlerja na basu in Jake Kopača na saksofonu. Mini teater - Križevniška 1. Nedelja ob 20. uri.

Maribor

Mikis Theodorakis: Grk Zorba

Baletna predstava. Režija in koreografija Lorca Massine. Dirigent Simon Robinson. Asistentka koreografa Anna Krzyskow Kristof. Scenograf Janez Rotman. Kostumograf Leo Kulaš. Nastopajo Sergiu Moga, Anton Bogov, Tanja Baronik, Marina Krasnova, Matjaž Marin, Kleopatra Purice, Blaga Stojčeva, Mirijana Šrot, Evgenija Koshkina, Ines Uroševič, Tetiana Svitlična, Branka Popovici in drugi. Velika dvorana SNG Maribor. Sobota ob 19.30.

Nebojša Pop Tasić: Salto mortale

Lutkovna predstava. Režiser, avtor lutk, scenograf in kostumograf Silvan Omerzu. Nastopajo Maksimiljan Dajčman, Barbara Jamšek, Boštjan Sever, k. g., Elena Volpi, Anže Zevnik. Lutkovna predstava Salto mortale je po besedah ustvarjalcev sinteza dveh plesov, in sicer mrtvaškega ter vidovega. Prvi je "literarno-likovna struktura", poznosrednjeveška alegorija z začetkom v 15. stoletju, drugi pa je fenomen obdobja med 14. in 17. stoletjem. LG Maribor. Sobota ob 20. uri.

Celje

Martin McDonagh: Obdlanjenje v Spokanu

Prevajalec Jakob Jaša Kenda. Režiser in glasbeni opremljevalec Matjaž Latin. Dramaturginja Tatjana Doma. Scenograf Branko Hojnik. Kostumografka Maja Ballund. Nastopajo Bojan Umek, Tarek Rashid, Minca Lorenci, Andrej Murenc. SLG Celje. Sobota ob 17. uri.

Nova Gorica

Katja Hensel: Cifra, mož

Režiser Marko Bulc. Prevajalka in dramaturginja Urška Brodar. Scenograf Damir Leventić. Kostumografinja Mateja Benedetti. Avtor glasbe Valterap. Nastopata Medea Novak in Arna Hadžialjević. Petnajstletni Krištof si odkritosrčno želi začeti znova. V novem razredu. Želi se spremeniti, postati boljši, pametnejši, močnejši, uspešnejši. Nekdo. Idol generacije. A svoje novo življenje je začel z lažmi in prikrivanjem. SNG Nova Gorica. Sobota ob 20. uri.

razstave

Ljubljana

Raudia Kepper in Saša Kerkoš: Postani Svetloba

Zaključni dogodek festivala Svetlobna gverila. En tok svetlobe povezuje vse nas. Ta svetloba je vez med kulturami, narodnostmi in religijami. Vidimo, kako se stari sistem ruši, medtem ko se na svetovni ravni dogaja vse več sprememb. Ta stari model pravi, da se moramo bojevati, današnji novi model pa se osredotoča na sodelovanje in krepitev naših skupnosti. To se začne s prepoznavanjem in posedovanjem naše prave moči, ki jo simbolizira naša svetloba. Javni prostori omogočajo in spodbujajo družbeno interakcijo: postavitev svetlobe v javne prostore simbolizira to željo po novem modelu sodelovanja in skupnosti ter se osredotoča na medsebojno povezovanje, navdih in spremembo v naši zaznavi. Obiskovalci so vabljeni, da se pridružijo dogodku, in s seboj prinesejo svoje svetlobne vire (baterije, mobitel, svečke, vžigalnike). Z njimi bodo lahko sooblikovali izbrano besedo/znak, ki bo ovekovečena na fotografiji in lansirana v medmrežje. Trg Francoske revolucije. Sobota ob 21.30.

Nove pridobitve 2001-2010 (javno vodstvo po razstavi)

Razstava predstavlja manjši del v zadnjem desetletju pridobljenih umetnin. Iz obsežnega gradiva so v Narodni galeriji oblikovali izbor 110 umetnin glede na kakovost in pomen pa tudi glede na njihovo materialno stanje; nekatere še čakajo na restavriranje. Več del je že bilo strokovno obdelanih, objavljenih in razstavljenih. Z novimi pridobitvami segajo v preteklost vse do 17. stoletja in skozi različna obdobja do vključno 20. stoletja. To nedeljo bo po razstavi vodila mag. Mateja Breščak. Narodna galerija. Nedelja ob 11. uri.

Odtisi in vtisi (javno vodstvo po razstavi)

Razstava Odtisi in vtisi je pregled slovenske grafične produkcije zadnjih treh let, nastala je na podlagi javnega poziva, na njej sodeluje 60 umetnic in umetnikov. Predstavlja razna slogovna in vsebinska izhodišča od tradicionalnih grafičnih listov do računalniške grafike, objektov, razglednic, knjig umetnika, sledi razporeditvi avtorjev po letnici rojstva, začenši od najstarejšega do najmlajšega. Na tak način se ustvari zanimiv pregled sočasne grafične produkcije na podlagi raznih generacijskih in umetniških izhodišč. V nedeljo bo po razstavi vodil kustos Božidar Zrinski. MGLC. Nedelja ob 12. uri.

Preteklost Slovenije (javno vodstvo po razstavi)

Vodstvo bo potekalo po razstavi Zakladi Narodnega muzeja Slovenije in razstavi Slovenski jezik: identiteta in simbol. Kratka zgodovina Slovencev. Na slednji je predstavljen izbor predmetov od kamene dobe do srednjega in novega veka, ki spadajo med najpomembnejše ali najdragocenejše iz arheoloških zbirk Narodnega muzeja Slovenije. Posebej je prikazano izjemno arheološko najdišče, reka Ljubljanica, ki je glede na količino, vrsto in odlično ohranjenost najdb (okoli 5500 v NMS) prava zakladnica zgodovine. Izbrani predmeti so dragoceni po svojem materialu, izdelavi, oblikovanosti ali ohranjenosti, med njimi pa so tudi takšni, ki so izjemni v svetu, Evropi in Sloveniji. Narodni muzej Slovenije - Prešernova. Nedelja ob 16. uri.

drugi dogodki

Ljubljana

Knjižnica pod krošnjami: Wellness pod hrastom

Glavno enoto Knjižnice pod krošnjami lahko obiskovalci najdejo med tremi za Tivoli značilnimi objekti. Ribnik je bil nekoč drsališče, danes pa je odlična tarča za utrujene oči in neumorne ribiče. Ob njem stoji v čolnarno preoblečena kavarna in slaščičarna, odlična postaja za vse osvežitve željne sprehajalce. Izpod krošnje knjižnice pa lahko obiskovalci opazujejo tudi mestno vrtnarijo oziroma tivolski rastlinjak z botaničnim vrtom. Park Tivoli. Sobota in nedelja med 10. in 20. uro.

Knjižnica pod krošnjami: Bralne vragolije pod vrbo

Trnovska plaža je lokacija, kjer se je zgodba Knjižnice pod krošnjami pravzaprav začela. V tančico vrbovih vej skrit Trnovski pristan je bralni azil za mlade duše, ki se rade umaknejo mestnemu vrvežu in zacvetijo ob pogledu na Ljubljanico ter ob plesu račk v njej. Trnovski pristan. Sobota med 10. in 20. uro.

Knjižnica pod krošnjami: Pristajališče pod kostanjem

Krošnje tu gori so videle že pol sveta, govorijo nenavadne jezike, za vedoželjne obiskovalce iz tujih dežel pa strežejo jagodni izbor knjig o Ljubljani in Sloveniji. Domače obiskovalce pričakuje četica knjig z vseh vetrov, ki v kombinaciji s kepico vaniljevega sladoleda ali hladno limonado tvori zmagovalno poletno kombinacijo. Ljubljanski grad. Sobota in nedelja med 10. in 20. uro.

Knjižnica pod krošnjami: Časopisnica nad Ljubljanico

Najbolj očarljive zgodbe mesta so povezane z nabrežji Ljubljanice. Od tu pogled uhaja na grad in tržnico, prime gospoda Plečnika za brado in se zapodi na potep med arhitekturne bisere. Petkovškovo nabrežje. Sobota in nedelja med 10. in 20. uro.

Knjižnica pod krošnjami: Kavarna pod lipo

Globoka senca parka vabi v svojo družbo ljudi v najboljših letih, jim ponuja branje v živo ter neobvezno listanje in poznavalsko čebljanje o najbolj svežih knjižnih novostih. Park Tabor. Sobota med 10. in 19. uro.

Ločitev

Film. Režija Asghar Farhadi (Iran, 2011). Letošnji oskarjev nagrajenec za najboljši tujejezični film je kompleksna drama, ki se ob postavljanju pomembnih moralnih vprašanj odreka vsakršni sodbi, ter whodunit detektivka, v kateri boste težje kot krivca našli nedolžne. Kinodvor. Sobota ob 18.45. Nedelja ob 16.45.

Cezar mora umreti

Film. Režija Paolo in Vittorio Taviani (Italija, 2012). V univerzalnem jeziku Shakespearovega besedila, v katerem se prepletajo teme prijateljstva, izdajstva, oblasti in nasilja, se zaporniki soočijo z lastno preteklostjo, stiskami in upi. Za film Cezar mora umreti sta brata Taviani prejela zlatega medveda na zadnjem berlinskem festivalu. Kinodvor. Sobota ob 21. uri. Nedelja ob 11. uri in 21.15.

Alpe

Film. Režija Yorgos Lanthimos (Grčija, 2011). Yorgos Lanthimos, najvidnejši predstavnik novega vala grškega filma in avtor odmevnega Podočnika, v svojem tretjem celovečercu uprizarja iskrivo črno-črno komedijo absurda - o smrti, nadomestkih in tem, kako na tak ali drugačen način vsi igramo vloge. Kinodvor. Sobota ob 22.30.

Za zamudnike: Kako sem preživel to poletje

Film. Režija Aleksej Popogrebski (Rusija, 2010). V psihološkem trilerju, umeščenem v ledeno puščavo ruske Arktike, silovito trčita dve generaciji in dva intimna, nasprotujoča si pogleda na prostor in čas, na izolacijo in preživetje. Prosta priredba dnevniških zapisov arktičnega raziskovalca N. V. Pinegina iz leta 1912. Kinodvor. Nedelja ob 19. uri.

Teden japonskega filma: Proč od tega sveta

Film. Režija Junji Sakamoto (Japonska, 2004). Film, posnet na ozadju kaosa in upanja povojne Japonske, pripoveduje zgodbo petih mladih muzikantov, ki dobijo glasbeno priložnost svojega življenja in kot skupina Lucky Strikers v ameriških vojaških klubih zaigrajo jazz. Tako odkrijejo skupni jezik z možmi, ki so jih še nedavno šteli za sovražnike. Poklon pionirski generaciji japonskih jazzovskih glasbenikov. Slovenska kinoteka. Sobota ob 19. uri.

Teden japonskega filma: Skrivnostna ženska

Film. Režija Heinosuke Gosho (Japonska, 1936). Goshova na gosto stkana družinska drama je pretanjena in na videz lahkotna študija dolžnosti, žrtvovanja in zrelosti ter presunljiva metafora človekove zmožnosti za spremembo. Slovenska kinoteka. Sobota ob 21.30.

otroški kot

Ljubljana

Praznujmo z Zvezdico Zaspanko

Praznovanje ob 60-letnici nastanka pravljice z delavnicami, torto, poslikavo obraza in sejmom. Vstop prost. Ploščad pred LGL. Sobota ob 10. uri.

Frane Milčinski - Ježek: Zvezdica Zaspanka

Lutkovna predstava za otroke. Režija Jože Pengov, Matjaž Loboda. Likovna zasnova lutk Mara Kralj. Likovna zasnova scene Ernest Franz. Glasba Franci Ogrizek/Julijan Strajnar. Nastopajo Maja Kunšič, Peter Dougan, Iztok Jereb, Breda Hrovatin, Urška Hlebec, Polonca Kores/Sonja Kononenko, Asja Kahrimanović, Gašper Malnar/Marko Velkavrh, Karel Brišnik, Iztok Lužar, Jože Pengov (spominski posnetek), Nina Skrbinšek. Predstava traja 1 uro in je primerna za otroke od 4. leta starosti. Mali oder LGL. Sobota ob 10. in 12. uri.

Godalni orkester Rakovnik

Koncert v okviru Družinskih koncertov Festinice. Nastopil bo Godalni orkester Rakovnik pod umetniškim vodstvom Vanje Bizjak Podlesek. Slovenska filharmonija. Dvorana Marjana Kozine. Sobota ob 11. uri.

Vsak čas ima svojo obleko

Ustvarjalna delavnica. Otroci se bodo vživeli in uigrali v posamezna zgodovinska obdobja in se ob razstavi o Alenki Bartl spoznali tudi s kostumografijo. V galerijski delavnici se bodo nato še sami prelevili v kostumografe in skicirali ter naslikali svoja domišljijska oblačila, ki jih bodo opremili tudi z blagom. Delavnica se bo odvijala v sklopu Poletne muzejske noči in bo organizirana brezplačno. Narodna galerija. Sobota ob 10. uri.

Arheozabava: Detektivi preteklosti

Ustvarjalna delavnica. Otroci bodo v družbi slavne arheologinje Jane Žlička podrobno spoznali delo arheologov. Pomagali ji bodo pri reševanju zapletenega primera ter se tudi sami izurili v arheoloških izkopavanjih na muzejski zelenici: odkrite predmete bodo kot pravi arheologi detektivi skrbno preučili in spoznali, kakšno pot prepotujejo od odkritja do muzejske vitrine. Otroci naj bodo primerno oblečeni, v primeru slabega vremena bo na sporedu delavnica Pirati na lovu za zakladom. Delavnica traja 2 uri in je primerna za otroke od 7. leta starosti dalje. Vstopnina 3,5 evra. Narodni muzej Slovenije - Prešernova. Sobota ob 10.30.

Kinobalon: Arcadia

Film. Režija Olivia Silver (ZDA, 2012). Dvanajstletni Greti ter njeni sestri in bratu oče obljublja boljše življenje v Arcadii, majhnem mestu v sončni Kaliforniji. Navsezgodaj zjutraj jih naloži v do vrha napolnjen avto in odpravijo se na dolgo pot. Pot jih pelje čez Ameriko, od motela do motela, od enega bara s hitro prehrano do naslednjega. Toda očetovo razpoloženje se spreminja podobno kot pokrajina ob njihovi poti. Zapleta se v prepire z ljudmi, ki jih srečujejo. Pred otroki vse teže skriva dolge in neprijetne telefonske pogovore. Greti se vse bolj zdi, da nekaj ni v redu. Česa jim oče ne pove? Film traja 90 minut, ima slovenske podnapise in je primeren za otroke od 11. leta starosti dalje. Kindovor. Sobota ob 17. uri. Nedelja ob 15. uri.

Sezamov kotiček: Zeleni venci

Ustvarjalna delavnica. Otroci bodo iz zelenja, rož, listja in posušenih gozdnih jagod spletli venčke za lase. Delavnico bo vodila Sonja Založnik. Kinodvor. Nedelja ob 11. uri.

Astrid Lindgren, Andrej Rozman - Doukštumf: Pika

Predstava za otroke. Režija Vito Taufer. Nastopajo Janja Majzelj, Janez Škof, Boris Kos, Mojca Partljič, Pavle Ravnohrib, Željko Hrs, Marko Mlačnik, Ivan Rupnik, Robert Prebil in drugi. Pika je, če jo natančno pogledamo, zelo povprečen otrok. S svojimi korenčkastimi lasmi, krompirju podobnim nosom, pegastim obrazom in hudo širokimi usti ima vse predispozicije, da bi postala zafrustrirana in zagrenjena. Toda Pika ima to karakterno srečo, da vse slabosti spremeni v prednosti. Iz povprečne se spremeni v nenavadno deklico. Iz osamljene v neodvisno. Iz nemočne v najmočnejšo na svetu. SMG. Sobota ob 18. uri.

Sezamov otroški bolšji sejem

Na tržnici Šiška ob Celovški cesti bo to nedeljo potekal Sezamov otroški bolšji sejem. Brezplačne delavnice za najmlajše bodo med 10. in 12. uro potekale pod vodstvom Jasne Kopač. Tržnica Šiška. Nedelja od 9.30 dalje.

Maribor

Tomáš Jarkovský: ?zakaj

Lutkovna predstava za otroke. Režija Jakub Vašíček. Lutkovna pravljica za posebno radovedne otroke, ki hočejo vedeti, zakaj je pravljica pravljica, zakaj je nebo modro, zakaj se svet vrti in zakaj smo mi, kdaj bo potem, kam gre voda, od kod je veter in zakaj je vprašaj vprašaj, pa za njihove radovedne starše, ki imajo vedno manj odgovorov in vedno več vprašanj. Predstava je primerna za otroke od 5. leta starosti dalje. LG Maribor. Sobota ob 10. uri.

Sobotna ustvarjalnica

Na zadnji sobotni ustvarjalnici v letošnji sezoni bodo otroci spoznavali strip. Ogledali si bodo razstavo Stripovski junaki rešujejo Evropo in spoznali različne načine oblikovanja stripa ter jih nato praktično preizkusili na likovni ustvarjalnici. Ustvarjalnica je primerna za otroke od 4. leta dalje. Delavnico bo vodila Brigita Strnad, višja kustosinja UGM. Vstopnina 2 evra. UGM. Sobota ob 10. uri.

Novo mesto

LG Nebo: Zrcalce

Lutkovna predstava za otroke. Režija Petra Stare. Likovna zasnova Andrej Štular. Glasba Katja Stare. Nastopata Andrej Štular in Petra Stare. Na gozdni jasi zajec najde zrcalce in v njem uzre svojo podobo. Vesel, da je našel "svojo sliko", jo pokaže drugim živalim, a vsaka od njih trdi, da je slika njena. Nazadnje sliko medved odnese k svoji družini in na njej res vsi prepoznajo medvedjo glavo. Ker je poleg živali in rastlin prav les največje bogastvo gozdov, so lutke narejene iz lesa. Vtis predstave pa dopolnjuje glasba, izvajana pretežno z lesenimi inštrumenti. Vstop prost. Atrij knjigarne Goga. Sobota ob 11. uri.

Bistra pri Vrhniki

Naravoslovna nedelja: Prikaz Vegovega škripčevja

Na trinajstih lesenih modelih fizikalnih naprav, ki jih je izdelal Janko Samsa po ilustracijah Vegovega učbenika "Vorlesungen über die Mathematik", bodo prikazali delovanje škripcev, vijakov, zobniških prenosov in vitlov. Modeli so bili izdelani ob 200-letnici smrti barona Jurija Vege. Obiskovalci si lahko demonstracijo ogledajo z nakupom muzejske vstopnice. TMS, Bistra pri Vrhniki. Nedelja ob 15. uri.

Naravoslovna nedelja: Prikaz poizkusov Nikole Tesle

Zelo zanimiv in privlačen del elektrozbirke so poskusi izumitelja Nikole Tesle, ki jih demonstrator predstavi na delujočih eksponatih. Skupini obiskovalcev uvodoma na kratko predstavi življenjepis Nikole Tesle, nato pa sledi prikaz poizkusov Nikole Tesle. Ogled demonstracij je primeren za učence 8. in 9. razreda, dijake srednjih šol in odrasle. TMS, Bistra pri Vrhniki. Nedelja ob 16. uri.

za ovinkom

Düsseldorf (Nemčija)

Polaroidova zbirka

Na ogled je okoli 500 takoj natisnjenih fotografij iz doslej razmeroma zaprtega evropskega dela legendarne Polaroidove zbirke. Razstavljeni so polaroidi malega in velikega formata umetnikov, kot so Andy Warhol, Robert Rauschenberg, Helmut Newton in William Wegman. Po prisilni poravnavi ameriške družbe Polaroid, po vsem svetu znane po fotoaparatih s takojšnjim natisom slike, je bil ameriški del zbirke prodan na dražbi, medtem ko je okoli 4400 del več kot 800 fotografov prevzel dunajski podjetnik Peter Coeln. Med njimi je tudi slavni polaroid Oliviera Toscanija, na kateri je Andy Warhol s svojo polaroidno kamero. Galerija NRW-Forum. Do 5. avgusta.

Dunaj (Avstrija)

Zbirka Werner: Kirchner, Heckel, Nolde

Na ogled je 90 del, poudarek je na nemškem ekspresionizmu. Poleg izjemnih umetnin Ericha Heckla, Ernsta Ludwiga Kirchnerja in Emila Noldeja so predstavljena še druga pomembna dela nemške umetnosti od 19. stoletja dalje. Občudovati je mogoče tudi dela nekaterih velikanov zahodnoevropske umetnosti, kot so Picasso, Matisse in Modigliani, je mogoče izvedeti na spletni strani muzeja. Na ogled so dela iz zbirke Irmtraud Werner, ki je po drugi svetovni vojni začela kariero kot tajnica, nato pa postala desna roka poznanega trgovca z umetninami Wilhelma Grosshenniga v Düsseldorfu. Po letu 1960 je postala strastna zbirateljica umetnin. Albertina. Do 26. avgusta.

Opatija (Hrvaška)

Liburnia jazz festival

Za presenečenje bo poskrbel splitski glasbenik Oliver Dragojević, ki bo svoje mediteranske napeve združil z jazz izvedbami kitarista in harmonikarja Elvisa Stanića. Dragojevićeve uspešnice bosta interpretirala v jazzy, bossa nova in latino različicah. Poleg njiju bosta med bolj znanimi izvajalci na letošnji opatijski jazz prireditvi tudi Larry Carlton, ki velja za pionirja smooth jazza, ter eden od jazz in blues zvezdnikov v vzponu, orglist Raphael Wressing. Obeta se nastop zasedbe Northern California Jazz Choir. Glavnino festivalskega programa bodo prispevali hrvaški glasbeniki, kot so Darko Jurković, Memento, Salty Tails in drugi. Več lokacij. Med 6. in 8. julijem.