V zbirki tudi "Titov" stroj

Kaj se je zgodilo? Muzej NO ima velik depo v nekdanji mariborski avstro-ogrski kaznilnici, kjer je nekoč zaporno kazen prestajal tudi Josip Broz - Tito. V njem so pod vodstvom bivšega kustosa Borivoja Brežeta in v sodelovanju z zavodom za varovanje kulturne dediščine zbrali raznolike primerke mariborske tehnične dediščine. Med drugim proizvodnjo linijo bivše tekstilne tovarne MTT, stroje zdaj že propadle Svile, ohranila se je tudi proizvodna linija, na kateri je Tito med prestajanjem kazni izdeloval papirnate vrečke.

Obširni strojni park (propadlih) mariborskih industrijskih gigantov je bil nekoč shranjen na območju bivše Tovarne avtomobilov Maribor, leta 2005 pa se je zbirka selila v prostore nekdanje kaznilnice, ki so v lasti Mestne občine Maribor. Po načrtih muzeja naj bi ti eksponati nekoč služili kot kulisa na predvideni razstavi o delavstvu v Mariboru in o njegovi socialni zgodovini.

Vlomilci podrli steni

Združba nepridipravov pa je v tej zbirki zaznala donosnejšo "uporabnost". V prepričanju, da bodo v depoju našli kaj zelo vrednega, so se lotili vlomilskega podviga, v katerega so morali vložiti veliko (fizičnega) truda in logističnega načrtovanja. "Da so lahko odnesli ukradene predmete, so porušili dve opečnati steni," se še zmeraj čudi direktorica muzeja. Ko so prvič vlomili v depo, ki jih varujejo samo varnostniki z občasnimi obhodi, so zlikovci s seboj odnesli večje število tiskarskih svinčenih ploščic, dva stara agregata varilnega stroja, tri skoraj 400 kilogramov težke transformatorje in še več posameznih delov, ki so jih odstranili z različnih strojev. Začetek junija so hoteli znova vlomiti, a so jih pri tem zalotili varnostniki, vendar jim storilcev ni uspelo ujeti. Direktorica ne pričakuje, da bodo ukradene predmete kdaj dobili povrnjene: "Na policiji so mi povedali, da tatovi takšne predmete praviloma prodajo za staro železo v Avstriji, ker jim tam pri prodaji ni potrebno pokazati osebnih dokumentov."