Prav slednji so bržkone največji uporabniki ter razpečevalci pa tudi inovatorji fuzbalščine. Fuzbalščina je jezik, sestavljen iz izrazov, ki laiku dostikrat zvenijo nerazumljivo, čeravno dejansko ne pomenijo nič pretirano kompliciranega. V slovenskem primeru je ta jezik v prenekaterem primeru obogaten z izrazi, ki izhajajo iz srbohrvaščine, nemščine ali angleščine. Bodisi da gre za neposreden prenos tujega izraza v slovenščino, kot v primeru izrazov "ševa" in "efe", ali pa za poslovenjen prevod, kot na primer "zaviti v črno".

Gre torej za jezik, ki se stalno razvija. Nove generacije prinašajo nove izraze. Tako starejši slovenski reporterji za igralca, ki je prestopil v drug klub, praviloma niso uporabljali izraza "zamenjati sredino", temveč zgolj "prestopiti", predvsem pa so namesto besede "sredina" raje uporabljali besedo "okolje". Med mlajšimi govorci je v rabi "sredina". Bržkone zato, ker gre za uveljavljen srbohrvaški izraz "promijenio sredinu", srbohrvaščina je pa za slovensko fuzbalščino dokazano neusahljiv vir izrazov. Na podoben način se je poslovenil izraz "zavio u crno" v "zavil v črno". No, bržkone najslavnejši jugofuzbalizem "pila naopako" zaenkrat v slovenščini še ni bil slišan. Gre za izraz, ki ga je bojda prvi uporabil splitski trener Ante Mladinić. Dobesedno pomeni "žagati z narobe obrnjeno žago", uporablja pa se v primerih, ko kak nogometni udeleženec, še največkrat gre za trenerja, poskuša pred tekmo z določenimi izjavami navesti nasprotnika na napačno oceno razmer in razmerij. Na primer z izjavo, da je njegov najboljši igralec poškodovan, s pretiranim laskanjem nasprotni ekipi in podobnimi slepilnimi manevri.

Za lažje spremljanje prenosov nogometnih tekem tistim, ki so v nogometni znanosti manj podučeni, smo pripravili slovar fuzbalščine, kot sledi v nadaljevanju.

B

Bolj za stroko kot za gledalce; dolgočasna tekma, v kateri znata določene kvalitete opaziti samo gospoda Milovanović in Stare.

C

Cariniti žogo; pretirano zadrževati žogo v nogah; značilnost preambicioznih driblerjev, ki ne oddajo žoge, dokler jih nasprotnik ne zruši ali pa se zapletejo sami vase, nakar začnejo bentiti nad soigralci, češ, zakaj se jim niso odkrili.

D

Destruktor; človek z največ pretečenimi kilometri, zaradi katerega je sredina terena najbolj razrita; človek rovka, ki se mu kadi iz nozdrvi kot pobesnelemu biku, zadolžen za izvajanje prekrškov nad nasprotnimi zveznimi igralci; tipičen primer G. Gattuso iz Milana.

Distribucija žoge; bolj učen in zato zadnje čase nadvse priljubljen izraz za podajanje žoge.

Drseči štart; obrambni manever, ko igralec vzame zalet, nato se vrže na rit ali na bok, par metrov podrsa po travi in v takem položaju drseč po mokri travi uleti v smer gibanja nasprotnega igralca; dokler se je nogomet igral na lešu, je bil drseči štart nemogoč, saj je igralec končal popraskan oziroma s polno zadnjico kamenja, podobno neugoden pa je tudi na umetni travi.

Dva različna polčasa; strokovnjaški termin, primeren za hitro javljanje v TV Dnevnik, s katerim hoče poročevalec povedati, da v prvem polčasu ni bilo ne priložnosti ne golov, v drugem pa so bili.

Džon; podplat po srbohrvaško; štart s podplatom, kar je po nogometnih pravilih nujno prekršek in nemalokrat tudi rdeči karton.

E

Ekipa z letališča; ekipa, ki je na tekmo prišla dobesedno brez priprav oziroma po kvečjemu enem ali dveh skupnih treningih, torej ekipa, katere igralci so se prvič srečali šele v čakalnici letališča; reprezentanca Danske, ki je leta 1992 osvojila naslov evropskega prvaka, potem ko so Jugoslavijo diskvalificirali iz tekmovanja oziroma Dansko vpoklicali kot zamenjavo, vsi njeni igralci pa so bili že na počitnicah.

F

Fantazist; igralec z najmanj pretečenimi kilometri; človek z idejo viška; umetnik, filozof, nemalokrat tudi glavni lepotec ekipe; praviloma (z izjemo Zidana) ne plešast človek s številko 10.

Felša; zavrtinčena žoga, ki med letom zavije navzven ali navznoter, pač odvisno, ali je brcnjena z zunanjo ali notranjo stranjo noge; starejši nogometni privrženci in reporterji, kot na primer Marjan Stare, radi uporabljajo tudi nemški izraz "effe".

Finišer; eksekutor; delavec z najvišjo urno postavko; napadalec, ki se preživlja zgolj s končnim oziroma zadnjim udarcem; tisti, ki ga celo tekmo ne vidite, potem pa zaslovi z odločilnim golom.

Flajšter; tesno pokrivanje nasprotnika, ki ga izvaja tako imenovani "igralec naloge", praviloma človek, ki zmore nasprotniku poriniti prst v rit, pri tem pa na obrazu zadržati izraz korektnega in lojalnega bančnega uslužbenca.

I

Igra med obema goloma; drug izraz za dolgčas oziroma za mučenje žoge na sredini terena brez izrazitih priložnosti za gol.

Igrati svojo igro; ko se ekipa ne ozira na igro nasprotnika; kadar trener ali nogometaš ne ve ali noče povedati, kako bodo (so) igrali; raba, dovoljena v vseh primerih in vseh situacijah, primerno za zapolnjevanje tv-minutaže.

Imeti več od igre; strokovnjaška ocena, ki jo komentator tekme poda, ko ekipi beležita neodločen rezultat; ocena terenske premoči ali umetniškega vtisa nekega nogometnega moštva; moraliziranje po koncu tekme, kot da gre pri nogometu za lepoto, ne pa število golov.

K

Kliničen strel; izraz, ki poudarja natančnost strela, lahko tudi podaje.

Kdor ne da, dobi; najbolj priljubljen nogometnofilozofski rek Iva Milovanovića in Marjana Stareta, prav tako pa slejkoprej eden redkih fundamentalno slovenskih fuzbalizmov; svarilo ekipi, ki zapravlja priložnost za priložnostjo; moralni nauk ekipi, ki je dobila gol potem, ko je zapravila veliko svojih priložnosti.

L

Lažnjak; temelj nogometa in fuzbalščine; poteza, s katero igralec nasprotnika prelisiči s tem, da nekaj nakaže, vendar pa ne izvede; v pogovorni rabi fuzbališčine zelo zastopan izraz, v javni rabi manj, če že, pa ga zna v svoj prenos vnesti kateri od bratov Obrez; uporabnik "lažnjaka" nikdar ne reče "Prevaral ga je z lažnjakom", temveč vedno: "Prodal mu je lažnjaka."

Lomiti rezultat; ko se pri neodločenem izidu vrstijo priložnosti in se obeta gol in ko še nihče ne zapušča štadiona, zato da bi se izognil prometni gneči.

M

Mala mrežica; ena od dveh stranskih mrež na golu, strel v ta predel pa pomeni, da je bil strel natančen.

N

Na prvo; podajanje žoge zgolj z enim dotikom, kar je najtežje, saj pomeni, da mora igralec žogo istočasno in zgolj z eno potezo tako sprejeti kot oddati.

O

Oxford; na tekmah razmeroma redka poteza, ko igralec preskoči žogo in si jo potem izza lastnega hrbta dvigne naprej, tako da njemu in morebitnemu nasprotniku preleti preko glave ter pade nekaj metrov naprej na tla.

P

Padavica; patološko simuliranje prekrškov.

Plesti mrežo; dolgotrajno podajanje žoge okoli kazenskega prostora nasprotnika; čakanje na pravi trenutek oziroma pripravljanje položaja za končni napad, iz katerega bi padel gol, ki se pa nemalokrat ne zgodi oziroma vse skupaj ostane zgolj pri napletanju.

Preskakovanje igre; nasprotje igre po tleh in igre od noge do noge, ko branilci ne upoštevajo zveznih igralcev, ampak s svoje polovice v nasprotni kazenski prostor nabijajo visoke dolge žoge, za katere živčno razrvani navijač vnaprej ve, da so nekoristne, vseeno pa njemu ljuba ekipa s tem početjem ne preneha.

Pajkl; mitsko stičišče vertikalne vratnice gola s horizontalno stativo, kjer je pajek spletel mrežo, ki čaka, da jo sname najpreciznejši strel.

S

Stopiti na žogo; zadrževanje žoge s številnimi podajami in izsiljenimi prekrški na sredini terena; na žogo lahko stopi samo tehnično usposobljena ekipa, torej igralci, ki so dovolj vešči, da jo zadržijo v svoji posesti; v slovenski reprezentanci pod vodstvom Katanca je bila ena osnovnih funkcij Mirana Pavlina na primer ta, da je redno poskušal in mu je tudi uspevalo izsiliti prekršek na sredini terena.

Suhi list; način izvedbe prostega strela, ko igralec žogo brcne z rotacijo, tako da se ta najprej dvigne dovolj, da preleti živi zid, potem pa bodisi pade ali pa kvečjemu zadrži višino leta in gre v gol; suhi list velja za eno najbolj mojstrskih nogometnih potez; po golih preko živega zidu je slovel srbski igralec Siniša Mihajlović, katerega prednost je bila v tem, da je imel majhno nogo, zaradi česar je lahko žogo brcnil z vso močjo, pa kljub temu ni zletela čez gol, temveč je, potem ko je preletela živi zid, zgubila moč in začela padati navzdol.

Š

Ševa ali Pepček; poniževanje nasprotnika s številnimi podajami na sredini igrišča; v Španiji občinstvo ob vsaki podaji vzklikne "Ole!", ker jih nemoč nasprotnika očitno spomni na nemoč bika.

T

Tekma traja 90 minut; velika modrost in opozorilo, da za dosego gola dejansko in efektivno potrebuješ zgolj sekundo ali dve, pa četudi zadnjo.

Tisti pravi; igralec, ki je psihofizično optimalno pripravljen; domnevno izvorno slovenska domislica za optimalno stanje športnika.

Tunel; potisniti žogo med nogama nasprotnika, kar se razume kot nadvse ponižujoč moment.

V

Velik promet, majhen zaslužek; jalova premoč oziroma neučinkovito pletenje mreže okoli nasprotnikovega gola; mnogo truda za nič.

Vodonosec; nasprotje fantazista, njegov pomočnik, z nižjo plačo in manj slavno manekenko kot soprogo; igralec, ki nikdar ne strelja prostega strela.

Z

Zadnja loža; zadnja stegenska mišica in izraz za najpogostejšo nogometno poškodbo; v fuzbalščini se ne reče "Poškodoval si je zadnjo stegensko mišico", temveč: "Šla mu je zadnja loža."

Zadrževati igro; sklop postopkov in potez za zgubljanje časa, med katere spada hlinjenje poškodb, pretirano valjanje po terenu, dolgotrajno jemanje zaleta pri izvajanju prostih strelov, rokovanje s sodniki in soigralci ter pozdravljanje občinstva pri odhajanju iz igre zaradi menjave in podobno.

Zaviti v črno; odločilen gol ali obramba gola, ki pokoplje vse nasprotnikove upe.

Ž

Žoga je okrogla; pleonastičen izraz, ki nogometni stroki omogoča, da tudi element sreče zapopade s strokovnega zornega kota.