"V Tešu upamo, da bomo Alstom uspeli zadržati vsaj do 22. junija, saj bo 21. junija zasedal odbor DZ za finance in monetarno politiko, ki bo obravnaval predlog zakona o državnem poroštvu za Teš 6. Po odločitvi odbora je predviden sestanek z Alstomom, na katerem bo govora tudi o prihodnjih ukrepih," so v četrtek pojasnili v Tešu, kjer danes drugačnih informacij nimajo.

V primeru začasne zaustavitve del bo moralo gradbišče zapustiti okoli 250 delavcev. Suspenz pogodbe po pojasnilih Teša za projekt pomeni, da se bo ta zaustavil za največ štiri mesece, kar posledično pomeni kasnejšo priključitev v elektroenergetski sistem in višje stroške projekta.

Alstom ima štiri mesece po zaustavitvi del izpolnjene pravne pogoje za začetek postopka prekinitve pogodbe, vključno z zahtevki za plačilo pogodbeno dogovorjenih kazni. Zaustavitev projekta bi za Termoelektrarno Šoštanj (Teš), kot so navedli, pomenila okoli 100 milijonov evrov stroškov, v primeru iskanja novih virov financiranja pa ti dodatni stroški lahko znašajo tudi do 500 milijonov evrov.

Teš bi moral vrniti 192,5 milijona evrov črpanih posojil

Prekinitev pogodbe z Alstomom bi po pojasnilih termoelektrarne pomenila tudi prekinitev sklenjenih posojilnih pogodb v višini 750 milijonov evrov - 550 milijonov evrov s strani Evropske investicijske banke (EIB) in 200 milijonov evrov s strani Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) - in garancijske pogodbe za 110 milijonov evrov že črpanega posojila.

"To pomeni, da bi moral Teš takoj vrniti tudi že 192,5 milijona evrov črpanih posojil (110 milijonov evrov EIB in 82,5 milijona evrov EBRD)," so poudarili.

Predlog zakona o poroštvu za Teš 6, s katerim bi država jamčila za 440 milijonov evrov posojila EIB, še ni potrjen. Potem ko je odbor DZ za finance in monetarno politiko 23. maja na predlog koalicijskih poslanskih skupin SDS, DL, SLS, DeSUS in NSi z dnevnega reda seje umaknil drugo obravnavo predloga zakona, je zdaj ta točka na dnevnem redu seje, sklicane za 21. junij.

1,3 milijarde evrov je končna vrednost, ki se ne bo zvišala

Poslanec SDS in predsednik odbora Andrej Šircelj je v začetku tedna pozval vodstvi HSE in Teša, naj čim prej, najpozneje pa do 18. junija, med drugim dostavita informacijo o končni ceni Teša 6 in ceni montaže glavne tehnološke opreme. V Tešu so danes za STA pojasnili, so dokumentacijo vladi in DZ skupaj s pojasnili že poslali.

Ves ta čas pa po zagotovilih Teša še vedno potekajo pogajanja z Alstomom o znižanju stroškov montaže. "Trenutna zgornja vrednost (cena) montaže je 169 milijonov evrov, a smo prepričani, da bomo ceno v prihodnje še znižali," so poudarili. Dodali so, da že pri tej ceni montaže ne bodo presegli investicijske vrednosti za Teš 6, ki je v četrtem investicijskem noveliranem programu ocenjena na 1,3 milijarde evrov.

"1,3 milijarde evrov je namreč končna vrednost, ki se tudi v prihodnje ne bo zvišala, seveda v primeru, da bo državno poroštvo pravočasno odobreno in bo dana možnost črpanja kredita z 31. julijem," so še dejali v Tešu in dodali, da le v tem primeru lahko zagotavljajo za finančne in terminske okvirje, ki jih od njih zahteva vlada.