"Na ministrstvu za finance pojasnjujemo, da navedbe v pismu ne držijo in temeljijo na netočnih informacijah ter domnevah glede dokapitalizacije NLB in sprememb, ki jih prinaša novela zakona o bančništvu," so zapisali na ministrstvu.

Pri tem opozarjajo, da se zaradi interesa dokapitalizacije ne nameravajo opredeljevati do posameznih zgrešenih in zavajajočih navedb v dopisu, saj se "za razliko od članov uprave agencije zavedamo morebitnih negativnih posledic javnega komentiranja procesa za celoten slovenski finančni sistem".

Pismo sta podpisala člana uprave AUKN Marko Golob in Danilo Grašič, ne pa tudi predsednica uprave Dagmar Komar. Je namreč članica ožje pogajalske skupine, katere člani so po besedah finančnega ministra Janeza Šušteršiča podpisali zelo strogo in zelo jasno zavezo k molčečnosti o postopku pogajanj o dokapitalizaciji Nove Ljubljanske banke (NLB).

Komarjeva se "kot članica pogajalske skupine zelo dobro zaveda, da informacije in domneve, na katerih to pismo temelji, ne ustrezajo dejstvom. Ne ustreza temu, kar se v pogajalskem procesu dejansko dogaja, ne more pa o tem oz. ne sme o tem govoriti," je v DZ dejal Šušteršič.

Golob in Grašič v pismu podrobneje pojasnjujeta možne scenarije pri dokapitalizaciji NLB, o kateri bodo lastniki banke odločali 27. junija.

Pri tem opozarja na možni scenarij, po katerem bi lahko belgijska KBC, druga največja lastnica NLB, v prihajajoči dokapitalizaciji največje slovenske banke "tiho prevzela" NLB in to brez prevzemne premije.

Odnosi med vlado, v tem primeru ministrstvom za finance, in AUKN so že nekaj časa napeti, vse odkar je država z zakonsko novelo omejila pristojnosti agencije.

Po poročanju medijev naj bi na vladi vodstvu AUKN grozili z ukrepi zaradi njihovega delovanja na skupščini Zavarovalnice Triglav, kjer niso podprli vseh imen novih nadzornikov, ki jih je s sklepom potrdila vlada. Ob tem so pojasnili, da pri vseh imenih ni bila upoštevana volja lastnika oziroma ni bilo usklajenosti med agencijo in vlado.

AUKN se je medtem odločila tudi za umik maja predlagane dodatne točke za junijsko skupščino Telekoma Slovenije, ki je predvidevala zamenjavo predstavnikov kapitala v nadzornem svetu, pri čemer je imena kandidatov za nove nadzornike posredovalo ministrstvo za infrastrukturo in prostor. Ministrstvo oziroma vlada s tem nista bila seznanjena.