Kot bo Coca-Cola zopet začela prodajati pijače v Mjanmarju, bosta državi, ki ne prodajata omenjene pijače, le še Kuba in Severna Koreja. Podjetje bo začelo izvažati pijačo takoj, ko bo ameriška vlada izdala dovoljenje za investicije v Mjanmar, piše Bloomberg.

Država na poti v demokracijo

Myanmar želi ojačati svoje ekonomske, vojaške in politične vezi z zahodnimi državami po tem, ko je bilo zaradi desetletij izolacije njeno prebivalstvo med revnejšimi na svetu. Po 50 letih militantne oblasti se država počasi levi v demokratično okolje. Ameriška vlada je v maju zato tudi močno omejila izvozne sankcije v državo.

"Načrt vstopa v državo bo, po omilitvi sankcij vlade, potekal po globalnih standardih, ki vsebujejo visok nivo poslovne etike, delavske pravice, načela oskrbovalne verige in protipodkupninsko politiko," so zapisali v sporočilu za javnost.

Dnevno prodanih skoraj dve milijardi enot pijače

Korporacija Coca-Cola dnevno proda okoli 1,8 milijarde enot pijač v več kot 200 državah sveta.  Njen največji konkurent, podjetje PepsiCo se je leta 1997 sicer umaknilo z Mjanmarskega trga, saj je zaradi takratnega režima imelo velike težave z dobavljanjem pijač. Prav tako so po umiku pozivali njeni delničarji, ki so opozarjali na kršenje človekovih pravic v državi. Tretji največji proizvajalec pijač Heineken, se je iz države umaknil leta 1996.