V skladu z evropsko direktivo morajo članice EU najpozneje do 1. januarja 2014 doseči minimalne trošarine za cigarete v višini 90 evrov za tisoč kosov. Po veljavnem zakonu bi Slovenija ta znesek dosegla letošnjega 1. oktobra, vendar pa vlada zdaj predlaga prestavitev tega datuma na 1. julij.

"S tem želimo še pred turistično sezono, ko je prodaja največja, pridobiti dodatna proračunska sredstva," je povedal finančni minister Janez Šušteršič. Predlog novele zakona o trošarinah poleg tega predvideva nadaljnje postopno zviševanje trošarine, in sicer na 94 evrov za tisoč cigaret s 1. oktobrom ter na 97 evrov s 1. januarjem 2013.

Z zvišanjem trošarin si želi vlada zagotoviti dodatna sredstva za uravnoteženje javnih financ, je povedal minister ter dodal, da se bo postopno zvišala tudi specifična trošarina, to je tisti del trošarine, ki se plačuje v enakem znesku na vse cigarete. Letos naj bi se v proračun steklo dodatnih štiri milijone evrov in v letu 2013 še osem milijonov evrov.

V nobeni poslanski skupini predlogu novele zakona ne nasprotujejo, so pa v SD zadržani do zvišanja specifične trošarine. To bo namreč porušilo razmerje med cigaretami nižjega in višjega cenovnega razreda, je dejala Andreja Črnak Meglič (SD) in ugotovila, da se bodo bolj podražile cenejše cigarete, manj pa dražje, ki jih kupujejo kadilci z višjimi dohodki.

"Poleg dodatnih sredstev za državni proračun predlagana rešitev zagotavlja tudi višjo raven varovanja človekovega zdravja," se je z zvišanjem trošarin strinjal Janez Ribič (SLS). Za novelo zakona bodo glasovali tudi v DL, DeSUS, SDS in NSi ter po vsej verjetnosti tudi v PS. Izid glasovanja bo znan pozno zvečer.