V mesecu aprilu so ponovno začeli z odlovom volkov za telemetrično spremljanje. Prvič v sezoni 2012 so bili uspešni že 18. maja, ko so na območju Nanosa odlovili in z GPS-GSM telemetrično ovratnico opremili volkuljo, ki pa je hkrati tudi prva samica, odlovljena v okviru projekta SloWolf. Ocenjujejo, da je volkulja stara okoli sedem let in ima 33 kilogramov. Samica, ki so jo poimenovali Tonka, je ime dobila po cvetlicah potonikah, ki rastejo ponekod na območju njenega odlova. Volkulja ima mladiče in je vodilna volkulja tropa Vremščica-Nanos. Spremljanje njenega gibanja bo omogočilo boljši vpogled tudi v ta vidik socialnega življenja volkov.

Po prejetju prvih lokacij njenega gibanja so se odpravili na območje, kjer se je najpogosteje zadrževala. Ker je bila volkulja odlovljena na območju Nanosa, so sklepali, da ima v bližini brlog z mladiči. Bili so nemalo presenečeni, ko so 30. maja ugotovili, da je brlog od mesta odlova oddaljen kar 11 km zračne razdalje. V brlogu so našli pet letošnjih mladičev. Tri samčke so stehtali in jim odvzeli vzorce sline oziroma "genetski prstni odtis" za genetsko identifikacijo. Tako jih bodo kasneje nedvoumno prepoznali kadar koli bodo našli njihove iztrebke, urin ali celo slino na kakšnem od ostankov plena. Dva mladička sta se jim izmuznila globlje v kraško jamo, ki jo je mama izbrala za brlog. Mladi volkovi so bili tedaj stari približno šest tednov in so tehtali okoli dva kilograma. Število mladičev v Tonkinem leglu predstavlja povprečno veliko volčje leglo. Običajno do zime preživita le dva ali trije mladiči, do konca njihovega prvega leta življenja pa jih preživi le tretjina. Glavni razlogi za smrtnost volčjih mladičev so lakota in bolezni.

"Tokrat bomo lahko v Sloveniji vodilno volkuljo z mladiči spremljali prvič", z navdušenjem pravi Hubert Potočnik, sodelavec na projektu SloWolf ter asistent in raziskovalec iz Oddelka za biologijo na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. "Tudi sicer je poznavanje reprodukcijskih značilnosti evropskih populacij volkov zelo pomanjkljivo in zato tekom spremljanja volkulje Tonke in njenih mladičev pričakujemo še kakšno presenečenje," dodaja.