Slovenska demokracija je v slabem stanju, meni Bučar. "Zelo hudo je," pravi. Demokracija namreč ni družbena ureditev popolne enakosti. Veljati mora samo formalnopravna enakost, je pojasnil.

V Sloveniji po njegovi oceni nadaljujemo partijsko ureditev oblasti, "enostavno smo nadaljevali, kar je prej partija gradila". "Ko je nastajala ta država, se te nevarnosti nismo zavedali, mislili smo, da lahko samo s pravnim aktom razglasimo demokracijo, a prava diktatura je ostala nedotaknjena," je opozoril.

Če se bodo stvari nadaljevale v tej smeri, bodo po njegovi napovedi kmalu postali odveč poslanci, pa politične stranke. "Odveč bo tudi država. Vse, kar bo obstajalo, bodo oligarhi posameznih skupin, ki se bodo med seboj dogovarjali, kakšna bo prihodnost," meni.

Nimamo parlamenta, ta ima le formalno vlogo

Eden od temeljnih problemov v Sloveniji je po njegovem mnenju to, da nimamo parlamenta. Ta ima le formalno vlogo, pravi. Brez močnega, samostojnega parlamenta pa ne moremo govoriti o demokraciji, je prepričan.

"Mehanizem je popolnoma enak kot v časih partije. Najprej so se vse domenili na vrhu, potem se je to razširilo na politbiro, ki je dal odločitvam potrebno formalno partijsko legitimiteto. Model je isti. Samo table so se menjale," je spomnil.

Na očitke, da je pred jesenskimi parlamentarnimi volitvami podprl Zorana Jankovića, odgovarja, da je Janković kompetenten in sposoben. Če pa bo obsojen, "naj gre", meni. "Nisem kakšen poseben zaljubljenec v Jankovića," pravi. A dokler bo dobro delal, bo zanj dober. Toda politike ne zanima, kdo dobro dela, ampak kdo hodi v cerkev in kdo je bil pri ta rdečih, pravi. "Še danes mi očitajo: tole barabo Zorana Jankovića si podprl. Ne, jaz sem podprl tistega, ki je bil v danih razmerah najboljši. Od leta 1941 do danes se nismo na tem področju ničesar naučili," meni.

"Ustavni sistem želijo prilagoditi temu, da bi obveljalo tisto, kar reče samo en posameznik"

Ob poskusih politike za spremembe ustave pravi, da je bil predlog za zapis zlatega finančnega pravila brezpredmeten, saj te omejitve že obstajajo. Glede sprememb na področju referenduma meni, da bi kvorum, po katerem odloča večina vseh volilnih upravičencev, spet vzpostavil normalno delovanje državnega zbora. Glede ukinjanja državnega sveta pa ocenjuje, da bi bila njegova nadomestitev s kakšnim zborom občin "še večja katastrofa".

"Problem te države pa je, da sploh nimamo parlamenta in da ta nima nobene moči. Potem želijo spremeniti tudi pot do predčasnih volitev, pa imenovanje vlade itd. Vse bi lahko teklo že po sedanji ureditvi, če bi politika to želela. Naj rečem neposredno - druga republika želi ustavni sistem prilagoditi temu, da bi obveljalo tisto, kar reče samo en posameznik," je poudaril.