Zbornico za poslovanje z nepremičninami pri GZS in Združenje družb za nepremičninsko posredovanje je zmotil prispevek z naslovom Hvala za nič, ki je bil v prilogi Dela Ona objavljen februarja letos. Novinarki očitata kršenje petih členov kodeksa, pri čemer je častno razsodišče ugotovilo, da ga je kršila tri člene.

Med drugim je po ugotovitvah razsodišča novinarka kršila 3. člen kodeksa, ker je v prispevku navedla, da nepremičninarji visoke cene "ohranjajo tudi s t.i. kartelnimi dogovori", te navedbe pa po ugotovitvah razsodišča ni preverila oz. zanjo ni predstavila dokazov, prav tako pa to tudi ni poskušala preveriti pri sogovornikih.

Novinarka je po ugotovitvah razsodišča kršila tudi 5. člen kodeksa, ker v navedbi o kartelnih dogovorih ni opozorila, ali gre za govorice, nepreverjene informacije ali ugibanja, kar pa bi po omenjenem členu morala storiti.

Ker iz članka tudi ni dovolj jasno razvidno, kdaj gre za komentarje oz. njena stališča, kdaj pa za dejstva oz. informacije, je po mnenju razsodišča novinarka kršila tudi 15. člen omenjenega kodeksa, ki določa, da mora novinar ločiti informacijo od komentarja.

Novinarsko častno razsodišče je skupni organ Društva novinarjev Slovenije (DNS) in Sindikata novinarjev Slovenije (SNS).