Z Gorjancev, po neštetokrat prevoženi cesti proti Novemu mestu, se je postavil na čelo skupine 22 kolesarjev, da le-te zasledovalci niso ujeli. O njegovi pripravljenosti ni dvoma, a boja za končno zmago v Ljubljani še ni napovedal. "Odločali se bomo dan za dnem," je začel pojasnjevati strateg Gorazd Štangelj. "Tega ne govorim zaradi tega, da bi slepil nasprotnike. Naš načrt je, da Jani stopnjuje formo za Tour de France, zaradi česar je tudi prišel na dirko. Vprašanje je sobotna etapa. Upam, da se bo Jani držal tega in ga emocije ne bodo prevzele. V Astani od njega na Touru zelo veliko pričakujemo in škoda bi bilo ogroziti ta načrt. Zagotovo je že s prihodom, tako kot Borut, naredil veliko za to dirko. S Ponzijevo zmago pa smo že izpolnili velik del želja," se je razgovoril Štangelj, ki bo v današnji drugi etapi, ki gre prav do Brajkovičeve Metlike njegova ekipa še bolj pod drobnogledom. "Imamo majico vodilnega. To je velika čast, a zaradi tega ne bomo prekomerno tvegali, da bi jo obdržali," pojasni šef v avtomobilu, ki je ostal le s petimi kolesarji.

"Ah, ni ravno tako, da bi imel veliko zaslug za zmago, sem pa na koncu malo pomagal. To je res," je Jani Brajkovič opisal zaključek. Na dirki Po Sloveniji je v ospredju počutje. "Za zdaj je vse v redu. Počutje ni bilo super, slabo pa tudi ni bilo. Je bilo pa v zaključku pod Gorjanci kar pestro, ni bilo pa alarma," je navrgel. Da je v središču pozornosti kot prvi zvezdnik dirke, ga ne moti. "Nisem pod pritiskom. Super vzdušje. Veseli me, da je veliko ljudi ob trasi. Pričakujem pa, da jih bo danes proti Metliki še več," pričakuje, a skrbno pazi, da ga morebitno pretirane tekmovalne emocije, če bi šlo kaj narobe, ne bi zanesle: "Zdaj ni bilo nič kritičnega. Se bo pa treba zadržati, če ne bo šlo tako, kot načrtujemo."

Po sedmih letih, ko se je s krono najboljšega slovenskega kolesarja vseh časov vrnil na dirko, se je naredilo tudi vreme. "Res, se je lepo naredilo," se je zasmejal. "Končno enkrat. Pa še bolj vroče napovedujejo," se veseli lepih obetov.