Tak je bil sklep zbora krajanov Vrbe, na katerem je marsikdo pričakoval, da bodo rešili ta "majhen in nepotreben" spor, kot ga je na kulturni praznik označil predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič.

A strokovnjaki Zavoda za varstvo kulturne dediščine Kranj z vodjo te enote Milošem Ekarjem na čelu so nazadnje ponudili le eno rešitev spora: pot skozi središče vasi do transformatorja in po travniku do cerkve. A ta travnik je v zasebni lasti, del poti pa bi potekal po glavni, prometni, ozki in predvsem za otroke nevarni cesti. "Arko me zmerja samo, da me vidi. Moj petletni otrok me sprašuje, zakaj se ta stric dere name, da me bo poscal. A zdaj naj pa jaz kot lastnik zemljišča tega oddam občini, da bo tam uredila pot, če pa že imamo obstoječo in 200 let staro javno pot? Arku bi s tem le dali krila in bilo bi še huje, iz samega sebe pa bi naredili norce," je bil neposreden Žan Reš in dodal, da v nasprotju z Arkom, ki ljudi preganja z javne poti, sam ne bo preganjal nikogar, ki bi se odločil, da se proti cerkvici odpravi po njegovem travniku.

Na občini Žirovnica so pričakovali, da bi zavod le dal soglasje za novo pot vzhodno od Vrbe, a so temu odločno nasprotovali, češ da bi se uničila tipična parcelizacija kmetijskih površin in da je dostop do cerkve z zadnje strani neprimeren. Tako za dostop do cerkve sv. Marka zdaj ostane le javna pot mimo hiše Janeza Arka in Tatjane Pangerc. Arka, sicer povsem razumljivo, motijo številni obiskovalci, traktorji, celo konji. Svoje nezadovoljstvo pa je večkrat izražal na sila neprimeren, nasilen način.

Janez Arko in Tatjana Pangerc sta zbor krajanov v Čopovi hiši zapustila po nekaj minutah, še prej pa je Arko v zanj značilnem slogu prisotnim zabrusil, da se jim "zahvaljuje" za vse gorje, županu Leopoldu Pogačarju pa napovedal, da se vidita na sodišču. Kot so povedali krajani, Arko in njegova partnerica po novem "delata red" ne samo na njunem dvorišču, pač pa tudi na parkirišču pred Vrbo in ob cerkvi sv. Marka.

"Iskreno sem pričakoval, da bo zavod za varstvo kulturne dediščine ponudil še kakšno drugo rešitev. Od krajanov Vrbe pa, da bodo raje izbrali mir in pristali na novo pot od transformatorja do cerkvice, kot pa to, da imajo pravzaprav prav. Res, miru ne bo, a moram poslušati vse krajane Vrbe, ne vedno le dveh," je po zboru krajanov dejal Leopold Pogačar, ki ga čaka veliko dela in skrbi.