Nova sijajna izvedba edinega slovenskega mitinga pod okriljem Evropske atletske organizacije je minila v tradicionalno odličnem vzdušju, kar so nagradili atleti z odličnimi dosežki v nekaterih disciplinah. Prednjačila sta Rusinja Olga Kučerenko v skoku v daljino s 690 cm (četrti izid sezone na svetu) in Madžar Krisztian Pars v metu kladiva z 81,48 m (tretji najboljši izid sezone). Poln stadion je izmed Slovencev na noge spravil srednjeprogaš Žan Rudolf, ki je zmagal v teku na 800 m in s časom 1:46,79 izboljšal enajst dni manj kot 20 let star slovenski rekord Rafka Mariniča.

Največ slovenskega zanimanja je po slabem začetku sezone povzročil olimpijski prvak Primož Kozmus. Brežičan je v zadnjem metu kladiva z dosežkom 77,35 m dosegel spodbuden rezultat, ki mu bo vlil upanje v nadaljevanju sezone. Kljub temu dosežek slovenskega šampiona še ni na želeni ravni, saj je pogled na lestvico letošnjih dosežkov razkril, da je bilo v tej sezoni od Kozmusa daljših 24 metalcev kladiva.

Marija Šestak je pokazala, da je bolj, ko se bližajo velika tekmovanja, bolje pripravljena. Včeraj je na stadionu Ob jezeru trikrat preskočila 14 m, v močni mednarodni konkurenci pa je najdlje poletela 14,26 m. V nekoliko slabši izvedbi se je pokazala Snežana Rodič, ki je končala tekmovanje pri dosežku 13,66, kar je bilo daleč od norme A za nastop na olimpijskih igrah (14,30), ki bi ji zagotovila nastop v Londonu.

V izjemno močni konkurenci, ki ji je z zmago poveljevala dvakratna svetovna prvakinja Yipsi Moreno (71,75 m), se je izkazala tudi mlada brežiška metalka kladiva Barbara Špiler. Varovanka Vladimirja Keva je z dosežkom 68,25 m (dosegla je tretje mesto) pokazala, da se je ustalila pri dolgih metih. »To je tisto, kar me zadovoljuje. Stalni meti med 67 in 68 m. Seveda so še rezerve, a pomembno je predvsem, da Barbara dosega te daljave kljub tehnično ne povsem optimalnim metom,« je bil po prvi disciplini največjega slovenskega mitinga zadovoljen Kevo.

Po dolgem času se je slovenski publiki predstavil najhitrejši Slovenec Matic Osovnikar. Škofjeločan je s časom 10,60 dosegel četrto mesto in krepko zaostal za dosežki v preteklosti, ko je velenjsko publiko navduševal s precej boljšimi rezultati. »Res rad tekmujem v Velenju. Občutki so letos slabši, a vseeno hvala vsem, ki ste prišli navijat. Grem optimistično naprej. Dosegam slabe rezultate. A poskušal bom najti pravi tek, da se vrnem v svoje najhitrejše čase,« je bil kot vedno optimističen Matic Osovnikar. Marina Tomič je v teku na 100 m z ovirami s časom 13,26 zaostala za obema resnima tekmicama – Avstrijko Beate Schrott (13,11) in Irko Derval O'Rourke (13,26). Po videnem bo morala atletinja Kladivarja še trdo garati, da se bo prvič v karieri spustila pod mejo 13 sekund. »Takšen je moj cilj na vsakem teku. Včeraj mi ni šlo, upam, da mi bo steklo v bližnji prihodnosti. Kar zadeva moj nastop v tej sezoni na največjih tekmovanjih, lahko rečem, da mi je bolj všeč London kot Helsinki, kjer bo konec meseca evropsko prvenstvo,« je dejala Marina Tomič.

Žarek upanja je posijal tudi za slovensko rekorderko v metu kopja Martino Ratej. Konjičanka je orodje vrgla 61,25 m daleč. Že v drugi seriji, medtem ko preostali meti z izjemo zadnjega (60,94) niso bili na ravni, ki zagotavlja bleščeče trenutke na velikih tekmovanjih.