Uradno odprtje bo 6. septembra, v tej letečemu krožniku podobni zgradbi pa se bodo v bodoče doktorandi s področja umetnosti in znanosti v skupnih projektih posvečali raziskavam prihodnjega življenja v vesolju. Pobudniki projekta so Dragan Živadinov, Dunja Zupančič in Miha Turšič, ki so o njem podrobneje spregovorili v intervjuju v jutrišnjem Objektivu.

"Kulturalizacija vesolja je nova paralela, ki smo jo dodali trem, ki potekajo že desetletja: civilni, vojaški in komercialni logiki, ki  za zdaj obvladujejo  vesoljske raziskave," pojasnjuje Miha Turšič, Živadinov pa dodaja: "Gradimo prostor za razvojno umetnost. Ne moremo si namreč predstavljati, da bi obstajale le omenjene tri paralele, ne da bi se kdo vprašal, kakšen je kulturni kontekst dogajanja v vesolju: kakšna bo umetnost v novih pogojih ter kaj je z združevanjem znanosti in umetnosti?"

"In to je naloga KSEVT," poudarja Turšič, "saj doslej še ni bilo institucije, ki bi to načrtno premišljevala. Seveda gre za projekt za prihodnjih sto let, to niso programi, ki bi bili izvedljivi v petih letih."