Po neuradnih informacijah naj bi Gorenjska banka in NLB podjetju Liko Vrhnika blokirala račune, delavcem pa podjetje dolguje zadnji dve plači ter predlanski in lanski regres.

Glavni direktor podjetja Danilo Peteh za nas včeraj sicer ni bil dosegljiv, izvedeli pa smo, da naj bi razlog za zaprtje poslovne enote Liko Vrata tičal v propadu slovenskega gradbeništva, na katero je bila vezana proizvodnja. Delavci drugega, pohištvenega dela borovniškega obrata, Liko Natur, in obrata na Verdu - skupaj okrog 160 delavcev - naj bi zaenkrat službo obdržali. Večinski lastnik podjetja Liko Vrhnika, ki ima več kot 130-letno tradicijo, je prek v Cipru registrirane družbe Ampelus Holding drugi najbogatejši Slovenec po reviji Manager - Igor Lah.

Župan občine Borovnica Andrej Ocepek je povedal, da je propad podjetja Liko Vrata hud udarec za občino, saj so v ukinjenem obratu delali predvsem Borovničani. "Cela situacija me malce čudi, saj so po meni dostopnih podatkih delali s polno paro in tudi naročil naj jim ne bi primanjkovalo. Je pa res, da v podjetju z občino sploh ne komunicirajo, čeprav bi se spodobilo, da bi nas vsaj obvestili o tako rigoroznih ukrepih, kot so jih povlekli. Oni pa se obnašajo kot kmet, ki se odloči, da bo zaklal prašiča, in nikomur nič ne pove," je slikovito dodal Ocepek.

Po občinskih podatkih je doslej v vseh obratih podjetja Liko Vrhnika delalo okoli 200 občanov, okoli 70 jih zaposluje družba Fenolit, večji del, okoli 700, pa se jih vozi v službo v Ljubljano.