Maribor Ali lahko stripovski junaki rešijo Evropo? Odgovor na to vprašanje ponuja razstava Stripovski junaki rešujejo Evropo, ki jo bodo danes odprli v Umetnostni galeriji Maribor in je nastala v sodelovanju ZRZ EPeKa in Strip.art.nice Buch.

Razstava bo predstavila izbrana dela evropskega stripa 20. stoletja in je kot taka prva pregledna razstava evropskega stripa v takšnem obsegu v Sloveniji. Evropski strip je v orbito svetovne stripovske produkcije izstrelil nepozabne junake, katerih pustolovske dogodivščine so spremljale številne generacije navdušenih bralcev. Vsebinsko razgibana dela so bodisi s pretanjenim smislom za humor in satiro bodisi s privlačnim pripovednim in risarskim slogom v svoj spekter zgodb zajela različna področja, od zgodovine, aktualnih političnih dogodkov, znanstvene fantastike in domišljijskega sveta do vsakdanjih tem. Osrednji mesti na evropskem stripovskem zemljevidu zavzemata Francija in Belgija, ki se v svetovnem merilu postavljata ob bok Japonski in Združenim državam Amerike.

Organizatorji so napovedali, da si bo mogoče na razstavi ogledati več kot 170 originalnih stripovskih tabel avtorjev iz osmih evropskih držav (Francije, Belgije, Italije, Španije, Hrvaške, Srbije, Velike Britanije in Slovenije), poudarek pa bo seveda na belgijskih, francoskih in italijanskih avtorjih. Med slovenskimi avtorji so organizatorji posebej omenili Mikija Mustra, enega od začetnikov slovenskega stripa in očeta prvih domačih stripovskih junakov Zvitorepca, Trdonje in Lakotnika, Kostjo Gatnika, ki je v slovenski prostor vpeljal alternativni strip, ter Tomaža Lavriča, avtorja Diareje, enega najpopularnejših pasičnih stripov pri nas.

Na današnjem odprtju si bodo obiskovalci lahko ogledali nastajanje stripa v živo, saj bo Miodrag Mikica Ivanović na steno risal Bonellijeve junake. Predstavljena bosta tudi dva nova strip albuma, in sicer drugi del integrala Dekalog V-VIII ter Družinske zgodbe Zorana Smiljanića. Razstava bo na ogled do 15. julija. nr