Tako kot tisoče drugih otrok po vsej Sloveniji. "Obe babici živita v drugem kraju, zato ga ne moreta paziti. Poskušam najti zanesljivo varuško. Na spletu sem objavila oglas, a težko je zaupati svojega otroka popolni neznanki," je opisala svoj problem. Razmišljala je tudi, da bi pustila službo, a trenutna gospodarska situacija takim odločitvam ni naklonjena.

Hkrati z naraščajočim številom oglasov mamic, ki po spletu iščejo varstvo za otroke, ki niso dobili prostega mesta v vrtcu, narašča tudi število oglasov upokojenk ali študentk, ki so pripravljene za večje ali manjše plačilo paziti tuje otroke. "Oh, koliko deklet, ki sem jih poklicala, mi je reklo, da so pripravljene čuvati otroka od marca do junija, ker takrat ni izpitnega obdobja. Še zavedajo se ne, kakšna odgovornost je čuvanje majhnih otrok, rade pa bi zaslužile 10 evrov na uro, toliko, da imajo za nove kavbojke. Račun za ves mesec bi torej bil tolikšen, kot je moja plača," je razložila še ena mamica, Sabina Sokolov.

Zasebni vrtci in varstvo kot gobe po dežju

Medtem pa so kot gobe po dežju začela nastajati tudi podjetja, ki ponujajo varstvo večjim skupinam otrok. Ljubljana in okoliške občine so se v zadnjih štirih letih soočale z največjo prostorsko stisko v vrtcih, denimo v Brezovici želijo starši letos vpisati 56 otrok, septembra jih bodo sprejeli le trinajst. Prav zato je v teh občinah nastalo največ tovrstnih varstev in zasebnih vrtcev.

Tako je denimo Neira Rekić odprla samostojno podjetništvo in bo v Brezovici čuvala malčke. Gre za varstvo, ne zasebni vrtec, je poudarila podjetnica. Privatni vrtec mora namreč izpolnjevati vse s strani ministrstva za šolstvo določene prostorske standarde in normative. Pridobivanje ustreznih dovoljenj za opravljanje dejavnosti zasebnega vrtca po besedah poznavalcev traja od dveh do treh let, medtem pa postopki za odpiranje samostojnega podjetništva, v okviru katerega je med drugim lahko registrirano varstvo otrok, trajajo le nekaj minut. Rekićeva je sicer zatrdila, da bodo pri njih za ceno 150 evrov mesečno izvajali enak program kot v javnih vrtcih, ena vzgojiteljica pa bo varovala največ 14 otrok. Najela je nekaj let zapuščene prostore na Brezovici, kjer so bile nekdaj pisarne, njeno varstvo pa so kar na občini Brezovica ponudili vsem staršem, katerih otroci prostega mesta v javnem vrtcu niso dobili. "Vabilo k ogledu prostorov smo poslali 163 staršem, prišlo jih je 53. Vpisovati še nismo začeli," je povedala Rekićeva.

V Ljubljani septembra prostega mesta v javnem vrtcu ne bo dobilo od 1500 do 2000 otrok. Medtem ko je leta 2005 v Ljubljani delovalo le pet zasebnih vrtcev, jih je danes že enajst. Vsi delujejo brez občinske koncesije, a jim občina krije 85 odstotkov stroškov prek pogodbe o sofinanciranju. Zasebniki, ki delujejo brez koncesije, lahko samostojno oblikujejo tako program kot cene, medtem ko koncesionarjem oboje določa občina. To je tudi osrednji razlog, da zasebnikov koncesija ne zanima in da se na občini na že dva objavljena razpisa ni prijavil nihče. "Teh zasebnih vrtcev in varstev je malo morje, kar se pozna tudi na vpisu. Pri nas letos na čakalni listi ne bomo več imeli 70 ali 100 otrok kot minula leta, temveč le 15. Sprejeli bomo le 13 otrok, vsa mesta za naslednje leto pa so že zapolnjena," je povedala Tadeja Gomol, direktorica zasebnega vrtca Pingvin v Ljubljani. Tudi skupine v zasebnem vrtcu Zvezdica so polne, je povedala tudi Daša Kerin Cerkovnik, direktorica vrtca. Vsako leto sprejmejo 28 malčkov za prvo starostno obdobje, zavrnejo pa jih približno 50.

Najdražji med vsemi ljubljanskimi zasebnimi vrtci je vrtec Moje sanje, kjer stane cena programa kar slabih 900 evrov. "Za vašega otroka smo mnogo več kakor javni vrtec," zatrjujejo na svoji spletni strani, direktorica Sandra Sešek Brajko pa je dodala, da otrokom za to ceno ponudijo mednarodni, dvojezični program, med vzgojiteljicami pa so tudi take, katerih materni jezik je angleščina. Poleg tega izvajajo še kopico dodatnih aktivnosti, denimo golf, tenis ali rolanje. "Trenutno imamo dve skupini, jaslično in drugo starostno skupino. Zaradi zelo dolge čakalne vrste smo se odločili za nov nadstandardni 4-oddelčni vrtec v bližini obstoječega. Za šolsko leto 2013/2014 imamo že bolj ali manj zapolnjene skupine," je opisala.

Ukrepi se prehitro spreminjajo

V vseh občinah se že leta strinjajo, da je prostorska stiska v javnih vrtcih predvsem posledica ukrepa, ki ga je pred skoraj štirimi leti sprejela prva Janševa vlada, uvedbe brezplačnega vrtca za drugega otroka. Tisoče otrok je takrat ostajalo zunaj vrtca in medtem ko so občinarji s prstom kazali na vlado, je ta nad problemom dvignila roke. Občine so začele pospešeno odpirati nove enote vrtcev in odpravljati problem. Zdaj pa je vlada ta ukrep preklicala in v sklopu varčevalnih ukrepov določila, da morajo starši tudi za drugega otroka plačati 30 odstotkov cene vrtca.

Na vpis v vrtce manjših in srednjih občin zgolj ta ukrep kratkoročno ne bo vplival, se strinjajo občinarji. Bo pa predvidoma povzročil padanje števila vpisov v vrtce večjih občin. "Realno je pričakovati, da se bo končna odločitev staršev za vključitev otrok v vrtec s tem ukrepom nekoliko zmanjšala," je povedala Sandra Stajnko, vodja službe za družino in socialo na celjski mestni občini. Tudi Marija Fabčič, vodja oddelka za predšolsko vzgojo na mestni občini Ljubljana, predvideva, da se bo vpis dolgoročno zagotovo zmanjšal, kratkoročno pa še ne, saj starši nimajo zagotovljenega drugega varstva. "A problem je predvsem to, da se državni ukrepi prehitro spreminjajo. Ko občine uredimo novo stanje, se že moramo na novo prilagajati," je dodala.

Zaradi novih zakonov še kup nejasnosti

A ob varčevalnih ukrepih moramo upoštevati še zakon o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev (ki velja od januarja letos) - prav ta v povezavi s 30-odstotnim plačilom za drugega otroka pa lahko povzroči množično izpisovanje otrok iz vrtcev. Starši bodo na novo razporejeni v dohodkovne razrede za plačilo vrtca, s katerimi bo marsikomu določen precej višji znesek plačila. Denimo iz vrtca Log - Dragomer so do zdaj že izpisali enega otroka, je povedala pomočnica ravnatelja v vrtcih Log - Dragomer Jožica Zorc.

Občine namreč ne izdajajo več odločb o znižanem plačilu vrtca in tako so s tem državnim ukrepom tudi izgubile pregled nad trenutnim stanjem, je opozoril župan občine Dobrova - Polhov Gradec Franc Setnikar. Zmeda nastaja tudi zaradi nedelovanja aplikacije, ki jo vzpostavlja ministrstvo, in počasnega odločanja centrov za socialno delo. "Trenutno imajo celjski vrtci po novem zakonu izdanih odločb o višini plačila za 10 odstotkov otrok," je dodala Stajnkova. "Ko starši otroka vpišejo, še ne vedo, kakšen delež plačila bodo imeli. V preteklosti jih je vrtec lahko o tem informiral, zdaj jih ne moremo. Bojim se, da bo kaos nastal, ko bodo vsi starši dobili odločbe o višini plačila," je opozorila Sabina Gutalj iz murskosoboške občine.

Poleg tega trenutno tudi ni jasno, ali se bodo spremenili normativi. "Zato z oblikovanjem števila oddelkov in kadrovsko razporeditvijo še čakamo. Upam, da bodo stvari jasne vsaj tja do konca junija ali najdlje do sredine julija," pa je pripomnila ravnateljica vrtca Vrhnika Marta Samotorčan. Oblikovanje normativov bo vplivalo tudi na število zaposlenih v vrtcu, je še opozorila Zorčeva.

"No, varčevalni ukrepi imajo vsaj eno dobro plat: cena vrtca se bo znižala, saj 8-odstotno znižanje plač v javnem sektorju predstavlja precej manjši strošek v ceni programa. Pri nas predvidevamo znižanje cene programov z novim šolskim letom," je še dodala Samotorčanova.