Razlogov za izjemno zanimanje za njegovo pričanje je bila cela vrsta. To so bili zajtrki, kosila in večerje z Murdochovima. To je bilo prijateljevanje bližnje vrste z nekdanjo Murdochovo direktorico Rebekah Brooks, ki je premierjeva soseda. To je bil Andy Coulson, urednik tednika News of the World v času prisluškovanja, ki ga je Cameron po prekratkem postopku zaposlil kot svojega tiskovnega predstavnika in vzel s seboj v tej vlogi tudi po naselitvi v Downing Street 10. Brooksova in Coulson sta zaradi afere morala odstopiti. Oba sta v kazenskem postopku.

Največ vprašanj je moral Cameron odgovoriti o ministru za kulturo Jeremyju Huntu, ki ga brani, kot bi mu bil brat, čeprav ga opozicijski poslanci obtožujejo, da je lagal v parlamentu, ko je trdil, da ni aktivno pomagal Murdochu pri (zaradi prisluškovalne afere propadlem) poskusu prevzema televizijskega orjaka BSkyB. Prevladuje prepričanje, da Cameron s tem, ko brani Hunta, brani sebe: da je Hunt delal to, kar je želel Cameron. Premierja je čakalo pravcato politično minsko polje.

Ni stopil na nobeno mino

Večji del dopoldanskega pričevanja, ki je bilo o splošnih vprašanjih nekdanjih zelo bližnjih odnosov med mediji in politiki, ki jih je "treba postaviti na nove temelje", je opravil suvereno in "premiersko". Trdil je, da ni nikoli trgoval s političnimi odločitvami v povračilo za medijsko podporo, čeprav smo včeraj slišali, da je imel v petih letih - še preden je bil izvoljen - več kot 1400 srečanj z uredniki in lastniki medijev, od tega najmanj deset z Ruperton Murdochom, petnajst z Jamesom Murdochom in devetnajst z Brooksovo. Ko so prišla na vrsto zelo konkretna vprašanja, je imel pogosto selektiven ali slab spomin. Tudi zato ni stopil na nobeno mino, ki bi eksplodirala in razkrila, da je trgoval s političnimi in drugimi odločitvami v korist Murdochovega imperija. Dejal je, da ni bilo nobene skrite kupčije med njim in Murdochovo družbo, kar je med pričanjem trdil Gordon Brown, in da ni nobenega dokaza za to. Velikokrat je bil v zadregi in imel v mnogih odgovorih selektiven ali slab spomin. Najbolj poniževalen trenutek je doživel, ko je izpraševalec bral eno izmed telefonskih sporočil Rebekah Brooks, saj je postalo jasno, da ga je imela ta najljubša Murdochova uslužbenka pred volitvami 2010 ovitega okoli malega prsta. Dan pred Cameronovim govorom na konservativni konferenci mu je med drugim napisala: "Navijala bom jutri zate. Ne samo kot osebna prijateljica, ampak zato, ker sva poklicno v tem definitivno skupaj." V tem? Mišljena je osvojitev oblasti, za katero so se britanski politiki v zadnjih dvajsetih letih, vse od izbruha te afere, klanjali zelo globoko pred medijskim imperatorjem Murdochom. Zdi se neverjetno, da bi Murdoch pred volitvami podprl tega ali onega politika zgolj na podlagi, denimo, lepote ali pameti.