Prva etapa je bila predvidena kot sprinterska, a je v zaključek pripeljala le skupinica 22 kolesarjev. Zmage in dveh prestižnih majic se je tako veselil kolesar Astane Simone Ponzi. Strateg Astane Gorazd Štangelj je imel prav Ponzija v planu B, če bi se pokvaril načrt A z Borutom Božičem. Na koncu ga je z zmago celo pozitivno presenetil. Čeprav je prišel z Gira, vmes ni imel drugih dirk, obdobje pa je izkoristil za višinske priprave. Ponzi se je še kako veselil zmage, svoje tretje profesionalne in celo druge v Sloveniji. Lani je zmagal na VN Kranja, v dresu Liquigasa. "Odlično sem se počutil in izkoristil priložnost. Lani sem v Kranju slavil prvo zmago med profesionalci. Odlično se počutim v Sloveniji," se je pred oblačenjem modre majice veselil Simone Ponzi. Kolesarji Liquigasa so upravičili vlogo ProTour ekipe, saj jih je bilo največ v vodilni skupini. "Naredili smo vse, kot je treba. Tako pač je," je bil z opravljenim delom kljub (le) tretjemu mestu Daniela Ratta zadovoljen Kristijan Koren. S tem, da je na Kandijskem mostu potegnil na čelu, je vseeno osvojil še peto mesto.

Napoved Štanglja, da bo odločal ključni del čez vasico Draž pod Gorjanci, se je uresničila. Avstralska ekipa Orica GreenEdge je, v slogu svojega ugleda s prvim liderjem Mattom Gossom, ki na startu ni skrival apetitov po etapni zmagi za popotnico na Tour, na čelu karavane pazila na varno razliko do ubežnikov, a so pod Gorjanci naleteli na pričakovano past. Ekipa Adria Mobil, brez nesrečnih Fajta in Đuraseka, je proti vasici Draž narekovala ubijalski ritem in poskrbela za selekcijo. "Pozzzovivo, Brajko, Nose, Koren so poskrbeli, da je bil ritem res ubijalski čez cel klanec," je opisal Kump. Ritma ni vzdržal Borut Božič. "Kar veliko mi je manjkalo. Tudi če bi prišla skupina, nisem bil dovolj dober. Upam, da je bil slab dan. No, tudi to, da je bilo v zaključku le 22 kolesarjev, pove, kako težak dan je bil," je ocenil Božič. Z dolgim nosom je ostal tudi Goss.

Poleg Korena in Brajkoviča so 14 sekund bonusa v nadaljevanje prenesli tudi Diego Ulissi, Jure Golčer, Domenico Pozzovivo, Bruno Pires in Tomaž Nose, ki bi lahko sodili v ožji krog za končno zmago. Danes med Kočevjem (12.30) in Metliko (16.40) se v 171 kilometrih obeta podoben scenarij. V Beli krajini ni ravnine. "Če je bilo prvi dan 'klanje' na Draž, bo danes dvakrat, na Jugorje," napoveduje Marko Kump, ki je glede na pokazano prvi favorit. "Traso dobro poznam. Res ni ravnine. Danes sem videl, da lahko z najboljšimi pripeljem tudi čez klanec in vse bom naredil, da v petek še enkrat dobim priložnost. Sicer smo zaradi poškodbe Fajta, ki je bil moj vrhunski pomočnik, in enega aduta za generalno Đuraseka, oslabljeni, a se ne bomo predali. Upam, da bom imel dobre noge," pravi Kump.