Zbrane na slovesnosti, ki jo s položitvijo venca na spominsko ploščo Štandekerju sicer pripravljajo vsako leto, so nagovorili župan Sarajeva Alija Behmen, slovenski veleposlanik Andrej Grasselli in predsednik DNS Matija Stepišnik.

Venec je položil tudi tedanji urednik Mladine Robert Botteri, prisotni pa so bili še predstavniki slovenskega društva Cankar v Sarajevu, predstavniki Slovenske vojske ter predstavniki društva novinarjev BiH in vojnih veteranov v BiH.

Spominsko ploščo Štandekerju so leta 1997 postavili na kraju, kjer je bil ob srbskem obstreljevanju sarajevskega naselja Dobrinja 16. junija 1992 huje ranjen. Štandeker je še isti dan podlegel poškodbam.

Ubila ga je tankovska granata

Poleg njega je bila v napadu ranjena tudi ameriška fotoreporterka Sterna in Newsweeka Jane Schneider. Kot je kasneje povedala za medije, sta želela priti do točke, od koder bi lahko fotografirala bližnjo vzpetino Mojmilo, kjer naj bi bili utaborjeni srbski vojaki.

Tankovska granata, ki je priletela med njiju, je ranila oba in odpeljali so ju v bolnišnico na Pale, kjer je Štandeker po nekaj urah umrl. Tamkajšnji mediji so poročali, da so ga poskušali prepeljati v sarajevski klinični center, a so vojaške oblasti bosanskih Srbov pri barikadi na Mojmilu to preprečile in ranjenega novinarja prepeljale na Ilidžo ter od tam proti Palam. Med to potjo pa naj bi Štandeker podlegel poškodbam.

Ivo Štandeker se je rodil 22. avgusta 1961 v Mariboru, med vojno na območju nekdanje Jugoslavije pa je po koncu vojne v Sloveniji poročal tudi iz obkoljenega Vukovarja in Dubrovnika. Med januarjem 1987 in junijem 1992 je, razen nekaj tekstov v Ekranu in Problemih, objavljal v tedniku Mladina. Umrl je star 30 let, po smrti pa ga je slovensko predsedstvo leta 1992 posthumno odlikovalo s častnim znakom svobode.

Na spominski plošči na Dobrinji je vklesan stavek iz njegovega zadnjega poročila: "Rad imam mesta, ne pa tudi tistih, ki jih uničujejo".