Kot so pojasnili na veleposlaništvu, nagrado princa Asturije na področju športa podeljujejo "posamezniku, instituciji, skupini posameznikov ali institucij, ki se na najboljši možen način preko svoje zgledne profesionalne poti trudijo prispevati k izboljšanju, ozaveščanju, utrjevanju in promoviranju na športnem področju." Špansko veleposlaništvo je izrazilo prepričanje, da kandidatura Tine Maze resnično pooseblja vse naštete vrednote na najvišji stopnji.

Razglasitev prejemnika nagrade bo 5. septembra. Nagrajenec bo prejel denarno nagrado 50.000 evrov, kip Joana Miroja, oblikovan posebej za nagrade princa Asturije, priznanje in insignijo.

Nagrado princ Asturije podeljujejo v različnih kategorijah (umetnost, komunikacija in humanistika, literatura, šport, mednarodno sodelovanje, družboslovje, tehnično in znanstveno raziskovanje ter složnost), na športnem področju, kjer so jo prvič podelili leta 1987, pa so bili med dobitniki že atletinja Jelena Isinbajeva, teniški igralec Rafael Nadal, dirkača formule 1 Michael Schumacher in Fernando Alonso, španska nogometna reprezentanca, teniški igralki Steffi Graf in Arantxa Sanchez Vicario ... Lani so nagrado podelili etiopskemu atletu Haileju Gebrselassieju.