Za prvo etapo 19. slovenskega kroga so strokovnjaki napovedovali sprint glavnine, ki pa se na koncu ni zgodil. Za to je zaslužna predvsem domača ekipa Adrie Mobila, ki je izkoristila poznavanje terena. Čeprav je zaradi padca že med etapo izgubila dva Kristijana, tako je namreč ime Đurasku in Fajtu, pa je s Tomažem Nosetom v glavni vlogi napadla na zadnjem spustu in s tem napravila selekcijo v glavnini.

"Vedeli smo, da etapa še zdaleč ne bo lahka. Ker meni nekoliko bolj ustreza sprint manjše skupine, smo naredili selekcijo. Vedeli smo, kje je za to najboljše. Večino dela je opravil Nose, ki se mu iskreno zahvaljujem," je na cilju razlagal Kump ali dolenjska puščica, kot ga kličejo dolenjski navijači, ki pa se vseeno niso mogli spet veseliti njegove zmage v domačem kraju.

"Že sem se videl kot zmagovalec, a se mi je zmaga na koncu vendarle izmuznila. Tudi zaradi smole. Kristijan Koren mi je potem, ko je odstopil od pomoči svojemu moštvenemu kolegu, zaprl pot, tako da sem se skoraj zaustavil. Do konca mi je še uspelo priti mimo Ratta, žal mi je malo zmanjkalo za Ponzija. Toliko smole, kot smo jo imeli danes, bomo težko še imeli, zato moram biti zadovoljen tudi z drugim mestom," ni bil ravno najboljše volje Kump.

Ponzi je v Sloveniji že zmagoval, saj je lani dobil VN Kranja, tokrat pa je izkoristil dejstvo, da v skupini, ki se je udarila za zmago, ni bilo prvega moža Astane Boruta Božiča.

Od Slovencev velja omeniti še Klemna Štimulaka (Radenska), ki se je pokazal na domačih cestah (doma je iz okolice Celja) in skupaj z belgijskim kolegom Prebenom van Heckejem bežal praktično od začetka do konca. Sam je pobiral zmage na letečih ciljih, njegov kolega pa gorske cilje, čeprav sta imela že prednost več kot sedmih minut, pa je bilo jasno, da povsem do cilja sama ne bosta zmogla.

V petek bo na sporedu etapa od Kočevja do Metlike, ki tako kot prva ne bi smela posebej vplivati na končni vrstni red, čeprav bo težja od tokratne. Favoriti za končni uspeh, kot so Brajkovič, Koren ter Italijani na čelu z Domenicom Pozzovivom in lanskim zmagovalcem Diegom Ulissijem (vsi so prišli v cilj v prvi skupini), bodo najbrž čakali na sobotno kraljevsko etapo s ciljem v Škofji Loki.