Na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport so se odzvali na po njihovi oceni neutemeljene obtožbe z današnje novinarske konference Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz).

Pot zaostrovanja namesto reševanja problemov

Ministrstvo 11. junija ni izdalo pravilnika o šolskem koledarju, temveč je le objavilo njegov osnutek, so izpostavili. "Zadostovalo bi, da bi sindikat sporočil svoje pripombe ali prosil za pojasnila, ampak očitno je ubral pot zaostrovanja namesto reševanja problemov," so zapisali v sporočilu za javnost.

Na ministrstvu prav tako zanikajo, da se spreminjajo normativi in standardi. Urniki odpiranja in zapiranja šol so po njihovih besedah ostali nespremenjeni, spreminja se le organizacija pouka znotraj teh ur. Zakonodaja ministrstva namreč ne zavezuje, da v zvezi s šolskim koledarjem in z mrežo šol išče soglasje sindikata, so pojasnili.

Ob tem so pojasnili, da se šole ne bodo zaprle ob 15.45. Do te ure bo trajalo le podaljšano bivanje, nato pa bo šola organizirala dopolnilne oz. interesne dejavnosti. Za dopolnilne dejavnosti prejme šola denar, kar pomeni, da so učitelji za to plačani. Za otroke in starše pa se ne spremeni nič, pravijo.

V sporočilu so prav tako zavrnili trditve, da minister ne podpiše pogodb za najbolj izpostavljene funkcionarje sindikata. "Gre za pogodbe, ki omogočajo sindikalnim zaupnikom, da v rednem delovnem času opravljajo sindikalno delo. Pogodbe, ki so bile omenjene na novinarski konferenci, zadevajo šolsko leto 2012-2013. To pomeni, da začnejo veljati 1. septembra letos in jih je minister že podpisal," so zapisali. Ob tem so še poudarili, da imajo vsi funkcionarji sindikata veljavne pogodbe do konca tekočega šolskega leta, torej do 31. avgusta 2012.

Jih bodo pozvali, naj delajo zastonj - kot so kulturnike?

Sicer pa so se v Svizu že odzvali tudi na "neutemeljene trditve MIZKS o trditvah sindikata“. Zapisali so, da ni res, da bi v Sviz trdili, da bodo šole zaprte, zanimalo jih je le, kaj se bo zgodilo po času, ko podaljšanega bivanja ne bo na voljo. "Kot možno alternativo temu sklepu smo predpostavili pričakovanje ministrstva, da bomo po 15:45, ko bodo otroci zagotovo še v šoli, ker starši ne morejo priti ponje tako zgodaj, delali zastonj. Predvidevajmo, da nas bodo z ministrstva pozvali, da delamo brezplačnoi kot kulturniki na državnih prireditvah. Interesne dejavnosti s podaljšanim bivanjem nimajo nikakršne zveze in to ministrstvo dobro ve.“

Pojasnili so, da tudi ni res, da se ne spreminjajo normativi in standardi. "To je plehko sprenevedanje ministrstva,“ so zapisali in dodali tudi, da do tiskovne konference o podpisu pogodbe ministra niso bili obveščeni, če pa jih je res podpisal, se mu zahvaljujejo.

Kako bodo starši prišli po svoje otroke?

Po mnenju Sviza poskuša ministrstvo mimo dogovorjenih in "zakonsko določenih" načinov socialnega partnerstva vpeljati spremembe v osnovnih šolah s spremembami pravilnika o šolskem koledarju. Tako ravnanje po mnenju Jelke Velički povečuje nezaupanje zaposlenih v vzgoji in izobraževanju do ministra in njegove ekipe. V Svizu pa so po njenih besedah prepričani, da jih bodo starši pri tem podprli, saj si težko predstavlja, kako bodo starši, ki delajo do 16. ure, prišli v šolo po otroka petnajst minut pred zaključkom svojega delovnega dne.

S tem so povezana tudi delovna mesta, zato so v tem največjem šolskem sindikatu zaskrbljeni in ogorčeni. Sprašujejo se tudi, ali je na vidiku morda še kak pravilnik, v katerem bo ministrstvo, kot je še dejala, poskušalo "tako mimogrede poletno popestriti že podpisani dogovor".

Vlada krši podpisani dogovor

Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj je poudaril, da so učitelji pristali na znižanje plač zaradi tega, ker so dobili zagotovilo, da bodo lahko vplivali na standarde in normative v šolstvu, za katere "cela Slovenija želi, da se ne spreminjajo na slabše".

Opozoril je, da vlada zdaj skozi spremembo skrajšanja podaljšanega bivanja neposredno krši podpisani dogovor in poskuša prevarati slovensko učiteljstvo ter enostransko vnesti spremembe, ki bi morale biti po njegovem mnenju predmet pogovorov o socialnem sporazumu.

"Tega ne bomo dopustili in bomo to vprašanje zaostrili do skrajnih možnosti, ki jih imamo na razpolago," je bil jasen Štrukelj, ki ne izključuje stavke. Povedal je namreč, da članstvo zahteva, da se "jeseni pouk ne začne", dokler ministrstvo ne umakne "spornega pravilnika".