Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj je dejal, da gre pri objavi plač za klasičen poskus diskreditiranja ravnateljev v trenutku, ko so si "drznili nasprotovati združevanju šol pred koncem šolskega leta, ki ga poskuša izpeljati ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport".

Je škandal, če ima ravnatelj 2000 evrov plače?

"Tu gre preprosto za poskus discipliniranja v stari boljševiški maniri, ki vedno deluje," je prepričan Štrukelj. Po njegovi oceni gre za diskreditacijo nasprotnika oziroma za "staro in preverjeno logiko".

Opozarja, da direktorji niso ravnatelji in da gre za dve različni funkciji, zato so podatki po njegovem zavajajoči. O dveh najvišjih plačah (prva znaša 6066 evrov, druga pa 5505 evrov) pa je povedal, da očitno odstopata od drugih. Po nobenem zakonu te plače ne morejo biti tako visoke, lahko pa so to plačila za dodatna dela, je pojasnil.

Štrukelj ne ve, kaj je ministrstvo z objavo seznama plač želelo dopovedati. "Ali je škandal, če ima ravnatelj 2000 ali 2200 evrov neto plače? Potem naj objavijo svoje plače, pa bo še večji škandal," pravi Štrukelj.

Objava seznama plač ravnateljev in direktorjev je po njegovem popolnoma ponesrečen poskus diskreditacije s plačami, ki "niso ekscesne in jih ravnatelji zaslužijo, če so v skladu z zakonom".

Vlada na spletni strani objavila seznam plač ravnateljev in direktorjev šolskih centrov

Vlada je na svoji spletni strani objavila seznam vseh plač ravnateljev in direktorjev šolskih centrov za prejšnji mesec. Bruto zneski se glede na to, ali gre za ravnatelja ene šole ali vodjo šolskega centra precej različni, gibljejo pa se od 1300 do 6000 evrov bruto.

"Plačni razredi so javni in vsak, ki ve, v katerem razredu sem, ve tudi, kolikšna je moja plača," je objavo komentiral ravnatelj osnovne šole Prule Dušan Merc in dodal: "Saj smo javni uslužbenci, plačani smo iz proračuna in tu ni nobenih skrivnosti. Tudi plača predsednika države ali predsednika vlade ni skrivnost."

Zakaj je ministrstvo za izobraževanje in znanost moralo ministrom predložiti podatke o plačah, ni znano, piše rtvslo.si. Medtem pa superminister Žiga Turk načrtuje združitev nekaterih šol, za dijake in učitelje naj se ob tem ne bi spremenilo nič. Zmanjšali bi le število ravnateljev in zaposlenih v administraciji. Nekateri ravnatelji bi se tako odšli nazaj med učitelje, kar bi tudi nekoliko znižalo njihove plače.